Meer dan 7500 inwoners halen compost af

Maandag 23 maart 2015

Door Redactie

Naar schatting 7500 inwoners uit de gemeente Apeldoorn kwamen op 21 maart naar één van de 12 uitdeellocaties voor het afhalen van compost; een actie van de gemeente in het kader van de Landelijke Compostdag. Precies 37.692 zakken gft-compost vonden hun weg naar Apeldoornse tuinen en balkonnen. Zo’n 80 vrijwilligers waren al vroeg in touw voor assistentie bij de organisatie en opbouw en het uitdelen van compost.

De compostactie is een initiatief van de gemeente Apeldoorn en Circulus-Berkel; een bedankje aan inwoners voor het actief scheiden van afval. Door de gescheiden gft-inzameling is er sprake van minder CO2-uitstoot, lagere verwerkingskosten en worden grondstoffen gespaard.

Stijging
In 2014 werd in de gemeente Apeldoorn meer dan 20 miljoen kilo groente- fruit- en tuinafval (gft) gescheiden ingezameld, gemiddeld 133 kilo per inwoner. Opnieuw een stijging: in 2013 betrof het aantal kilo’s 124. Het gft werd vervolgens omgezet in groene energie en compost. Deze bodemverbeteraar bevat veel organische stof en voedt de bodem. Vermengd met aarde is compost een prima ‘meststof’ voor de tuin of een groen balkon.

Vrijwilligers
Inwoners stonden – ondanks de regen – al vroeg in de rij voor het afhalen van de 20-literzakken compost. Per huishouden waren 5 zakken beschikbaar op vertoon van de milieu- of grofvuilpas. De Compostdag werd uitgevoerd met hulp van zo’n 80 vrijwilligers van 21 verenigingen en kerken. ‘Zolang de voorraad strekt’ was vooraf aangekondigd, alle uitdeelpunten waren inderdaad voor of op de geplande eindtijd van 14.00 uur door de zakken compost heen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!