[VIDEO] Meet Baboe: het grootste kunstwerk van de binnenstad

Woensdag 17 april 2019

Door Redactie

Vreemde voetstappen in het centrum van Apeldoorn. Wat zou het zijn? Loopt er een eng, groot beest rond? Vanmiddag, woensdag 17 april, werd het bekend. Het had alles te maken met een groot kunstwerk, het grootste kunstwerk van Apeldoorn, dat werd onthuld op het Marktplein.

Aardig wat nieuwsgierigen kwamen een kijkje nemen: want waarom kijkt iedereen zo verwachtingsvol naar boven? Het duurde even voor iedereen het te zien kreeg, want eerst waren er de nodige speeches. Maar toen was het echt zover. Aan Roel Welsing (directeur Apenheul) en Hella Soethof (centrummanager Apeldoorn) de gezamenlijke eer om de rode knop in te drukken. Het bleef stil en het werd even spannend … ‘gebeurt er wel wat? Laat de techniek ons in de steek?’ … Nee hoor, er gebeurt zeker wat; langzaam rees daar een reusachtige gorilla uit de toren van het stadhuis.

Het werk is een geschenk van Apenheul aan de binnenstad om daarmee de liefde voor de natuur meer terug te laten komen in de stad „We wonen in zo’n prachtige omgeving en in de stad zie je dat niet altijd”, legt Roel Welsing uit „En dat wilde de gemeente veranderen, het versterken van het contact met de natuur sluit 1 op 1 aan bij de missie van de Apenheul.” Gorilla Bao Bao, die uit de Apenheul komt heeft model gestaan voor dit kunstwerk.

Een toevallige passant kwam ook een kijkje nemen: „Wat doet die aap daar? Ik kwam maar eens kijken. Heel bijzonder dit, in Apeldoorn.” Een andere Apeldoornse kijkt ook verbaasd omhoog: ,,Ik lach me rot. Het lijkt King Kong wel. Ik heb bijna het gevoel in een King Kong-film te zitten.”

Kunstenares Lisa Roet verwerkt al 30 jaar beelden van apen in haar ontwerpen en heeft al meerdere gebouwen voorzien van kunstwerken. Vanuit het Australische Melbourne laat ze weten: „De aap is als een muze voor mij, ik zie de aap als een spiegel van de mens.” Met het werk wil zij deze bijzondere dieren eren die zo nauw verwant zijn aan de mens „Zo komen onze genen voor 98% overeen met de Chimpansee en Bonobo.”

Baboe is de naam van deze kunstzinnige gorilla „En daar hoort een klein verhaaltje bij”, meldt centrummanager Hella Soethof „Baboe is van kleins af aan al benieuwd naar het leven in de stad”. Ook vertelt Hella dat het kunstwerk de komende 7 maanden te zien zal zijn en is er nog van alles met Baboe te beleven. Zo is het een ‘selfiespot’ en staat het programma de komende maanden in het thema van natuur, bewegen, klauteren, spelen, maar vooral wat Baboe mee gaat maken in de binnenstad van Apeldoorn. Houdt daarvoor Apeldoorn Binnenstad in de gaten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.000 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Marktplein Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!