Met de ‘Kom op Visite-kar’ veilig op bezoek in het verpleeghuis

Donderdag 30 april 2020

Door Redactie

De Kom op Visite-kar wordt morgen, vrijdagmiddag 1 mei, ter beschikking gesteld aan Zorggroep Apeldoorn en omstreken. Om 16.00 uur zal Mark Janssen bij verpleeghuis Randerode namens Stichting Jo Visser fonds deze kar overhandigen, zodat naasten voortaan hun geliefden veilig beschermd kunnen bezoeken in deze coronatijd. Het Jo Visser fonds heeft de ontwikkeling van de Kom op Visite-kar mede gefinancierd en stelt de eerste 2 exemplaren kosteloos beschikbaar aan zorgorganisaties. Directeur Zorg Margje Mahler: ,,Dit idee verlicht het lijden in deze eenzame tijden.”

Betrokkenheid

Onderhoudsbedrijf Van Balen uit Maassluis heeft veel klanten in de ouderenzorg en zag welke schrijnende situaties er zijn in verpleeghuizen door de Corona-crisis. Zij vroegen zich af op welke manier zij ervoor konden zorgen dat naasten hun geliefden kunnen opzoeken zonder dat zij zichzelf en anderen besmetten. In hun vrije tijd ontwikkelden de vaklieden een kar die gebruikt kan worden in quarantaine-periodes; een licht verrijdbare kar die door deuren past en aan het bed gezet kan worden. Bezoekers kunnen de bewoner zien en spreken en zelfs aanraken via zogenoemde ‘laboratoriumhanden’. Dit alles in een ruimte waar een stoel of rolstoel past met een veilige luchttoevoer/-afvoer.

Kom op Visite-kar

Bestuurslid Mark Janssen van het Jo Visser fonds (voormalig Vereniging Het Zonnehuis) hoorde van dit initiatief. ,,Ik ken het bedrijf Van Balen uit de tijd dat ik bestuurder was van het Zonnehuis Vlaardingen. Zij vroegen mij om advies en eens te komen kijken of het zou werken in de praktijk. Dat heb ik gedaan en ik vind het een prachtig idee in deze tijd waarin we moeten blijven nadenken over hoe we waardige zorg kunnen geven en elkaar kunnen blijven ontmoeten. De Kom op Visite-kar geeft ruimte aan waardevolle ontmoetingen.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!