Mijnzorg: opname kind in een psychiatrische instelling levert baten op, kassa

Maandag 26 januari 2015

Door StrangeArt

Uit een blog van Menno Mulder, kinderpsychiater:

‘Er is nog één ding dat ik met u bespreken moet.’ Ik draai ongemakkelijk op mijn stoel. Tegenover me zitten de ouders van Joyce, een meisje van 16. Ze is opgenomen op de kindergeneeskunde in verband met een suïcidepoging. Ze moest een paar dagen onder controle blijven, maar kan nu weg. We hebben besproken dat terugkeer naar huis geen optie is. Joyce wordt al lang poliklinisch behandeld voor een ernstige depressie.

Het besluit wordt genomen om Joyce op te nemen, zij is een gevaar voor zich zelf en poliklinische behandeling is noodzakelijk. Tot zover het trieste verhaal, maar nu komen de wrange kanten van de zorg aan bod.

De ouders van Joyce hebben een financieel voordeel bij uithuisplaatsing. Ze hoeven niet voor eten en verzorging van Joyce te zorgen. Kassa dus. Voorbijgaand aan het feit dat men kosten maakt voor bezoek, kleren blijven wassen, eens iets speciaals voor Joyce meenemen. Joyce is 16 jaar, de eigen bijdrage bedraagt voor haar 132 euro per maand

De moeder: “‘Ik weet niet waar we het geld vandaan moeten halen’, zegt de moeder. ‘Maar wat ik veel erger vind, is dat ze doen alsof we haar voor de lol naar een soort zomerkamp sturen. Weten ze wel hoe het is je kind te moeten laten opnemen?”

Tja, wat moet ik hierover schrijven: De maatschappij verhard en de solidariteit wordt afgebroken.

De hele Blog van Menno Oosterhof vind je hier: http://medischcontact.artsennet.nl/Opinie/Blogs/Menno-Oosterhoff.htm

 

(Ook interessante vragen of opmerkingen over decentralisaties en de participatie maatschappij ? Deel deze in Apeldoorn-Direct via MijnZorg@xs4all.nl of bel 055 73 70 236)                           

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!