“Moeten we echt alles uitpraten voor het slapen gaan?”
Door Saskia Paulissen
Man (43), 12 jaar getrouwd, 2 kinderen
“Mijn vrouw wil altijd voor het slapen gaan onze problemen uitpraten. Ik ben dan vaak te moe en wil gewoon slapen. Bovendien zei mijn moeder altijd, slaap er maar een nachtje over dan ziet de wereld er heel anders uit. Mijn vrouw zegt juist dat je nooit met ruzie moet gaan slapen want dat is niet goed voor de relatie. Voor mijn gevoel hebben we geen ruzie maar krijgen we die juist omdat het geen goed moment is voor zware gesprekken. Zij vindt dat in bed het beste moment is omdat we dan in alle rust bij elkaar zijn. Het draait altijd uit op dat we met een boos gevoel de ruggen naar elkaar toe draaien. Ik val dan vaak meteen in slaap en mijn vrouw ligt nog uren wakker van woede. Hoe kunnen we hieruit komen?”
Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: met ruzie gaan slapen is inderdaad geen goed idee. Uit onderzoek blijkt dat negatieve gevoelens niet verdwijnen in je slaap. Als je boos gaat slapen, moet je er de volgende ochtend weer opnieuw mee dealen. Bovendien slaap je slechter, wat weer stress veroorzaakt en ook dat heeft z’n weerslag op de relatie. Dus ja, je partner heeft gelijk, ga niet met ruzie slapen.
Betekent dit dat je tot diep in de nacht het hele probleem moet doorakkeren tot het is opgelost? Nee, zeker niet. In plaats van ruziën, kun je ook stoppen met boos blijven. Ben het eens dat jullie het oneens zijn over dit onderwerp. Dat je daar vandaag niet uitkomt, maar het er morgen wel over gaat hebben. Maak die afspraak ook concreet: bijvoorbeeld morgenochtend tijdens de koffie dan praten we erover en kom die afspraak na! Vervolgens geef je elkaar een kus, zegt ik hou van jou en vertrekt naar dromenland.
Als die momenten van gedoe voor het slapen gaan vaker plaatsvinden, is het raadzaam ze te onderzoeken. Zit er een patroon in? Gaat het steeds over hetzelfde? Wat speelt er werkelijk? Gaat het over je niet gezien of gehoord voelen, worden oude triggers geraakt. Speelt er angst of verdriet. Als je die dynamiek helder hebt, zul je merken dat het minder dreigt te escaleren omdat je elkaar, en jezelf, beter begrijpt.
Tot slot een hele praktische tip: plan momenten waarop je tijd vrij maakt voor elkaar. Klinkt heel zakelijk, maar als je relatie belangrijk voor je is, dan maak je tijd. Je spreekt bijvoorbeeld af elke dinsdag, als de kinderen op bed liggen, gaat de tv uit, de mobiel aan de kant en dan hebben we alle aandacht voor elkaar. Ik weet zeker dat de kans dan zeer groot is, dat je zonder gedoe lekker vredig tegen elkaar aan in slaapt valt. Slaap lekker!
Wil jij Saskia ook een vraag stellen? Mail haar dan op info@saskiapaulissen.nl.