Molukse middag in Orpheus, een waar familie-feestje

Maandag 13 november 2023

Door Pedro Waldenaar

Het is een gouden greep: Het Middagje Uit, georganiseerd door de ouderenraad van Orpheus: een Molukse middag in drie delen: De start van de middag vindt plaats in de foyer, nà een half uur verplaatsen we ons naar de Altioszaal om uiteindelijk de middag af te sluiten in Café055. Een middag vol muziek, dans en, soms hernieuwde, ontmoetingen om bij te praten en/of kennis te maken.

Een Molukse middag

Het is zondag 12 november 2023, half drie, Orpheus. In de foyer van het theater klinkt een heldere, uitnodigende stem en we zien een dansgroep. Onder het genot van een kopje koffie of thee belooft het een mooie middag te worden. Een Molukse middag: zang & muziekgroep Sanggar Kelompok Bina Budaya Moar Holland verwelkomt de bezoekers op een prachtig traditioneel dansoptreden. De sfeer zit er meteen goed in. Na begroeting van allerlei bekenden mogen we om 15.00 uur naar de bomvolle Altioszaal. In ruim drie kwartier maken we kennis met de muziek van de Molukken. De Tifa Totobuang groep Gandong brengt ons cultureel amusement in de Molukse traditie. Heel bijzonder is dat deze geweldige groep mensen allemaal familieleden van elkaar zijn. En enthousiaste groep, die de sfeer er meteen weet in te brengen. Al nà de eerste muziekklanken gaat er een golf van herkenning door de zaal. Het lijkt wel of we op een Molukse verjaardag zijn. Intiem, gezellig en fijn dat we elkaar weer zien. De muziek van deze groep is indrukwekkend, soms overdonderend. Het ritme zit werkelijk in de genen. Met een luid applaus en vol met energie nemen we afscheid en gaan we op weg naar café 055.

Cos Nahuway & band

En op deze locatie maken we kennis met een oude bekende: de Cos Nahuway & band. Muzikaal gezien een topattractie, die het publiek al gauw aan het dansen krijgt. Een prachtige afsluiter, met Molukse liedjes. Het voelt als een zwoele zeewind, verlangend naar moeder, verlangend naar oeroude familietradities. Verlangend naar rust, naar een veilige thuishaven in deze woelige wereld. Even ontspannen, even nergens aan denken. Samen zijn met elkaar, het goed hebben met elkaar. Dat is de sfeer die we gisteren, in Orpheus, op deze Molukse middag hebben geproefd. Het was goed! De prachtige foto’s, die de sfeer van deze middag goed weergeven zijn van Cees Weeda.

Orpheus, 12 november 2023, Pedro Waldenaar

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!