Mudjevol bij ‘shoppingcentre’ Kofferbak

Zondag 23 juli 2017

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Een grote drukte gisteren, zaterdag 22 juli, tijdens de Kofferbakverkoop aan het kanaal. ,,Het is mudjevol”, zegt Ben van der Velden van stichting WHOE. De stichting faciliteert mensen bij de verkoop van hun tweedehands goederen vanuit hun kofferbak aan het kanaal in Apeldoorn Zuid, locatie de Matenpoort. WHOE staat voor Hulptransporten Oost-Europa. Veertien jaar geleden begonnen ze met het verzamelen van goederen die wij weggooien. Inmiddels rijden tien volle vrachtwagens ermee richting Oost Europa. Met name naar de Oekraïne. De bevolking is arm en heeft niets. Het land is nog niet op orde en deze ontwikkelingshulp is zeer welkom.

Verdienmodel
In het begin waren er weinig transporten en bestond de stichting dankzij giften en collectes. De transporten namen toe, de stichting groeide en vrachtwagens werden duurder. Tijd om meer geld binnen te krijgen. Vanaf 2004 begonnen ze met het organiseren van zogenaamde kofferbakverkopen op negen zomerse zaterdagen. De inkomsten komen uit de verhuur van de grondplekken: ,,Het gaat om maximaal 250 grondplaatsen die eigenlijk altijd verhuurd zijn. Mensen verkopen vanuit hun auto en wat ruimte erom heen hun tweedehands goederen. Op de plekken verschijnt dan een winkel, of marktplaats. We hebben hiermee een goede bron van inkomsten. Zonder te bedelen”, zegt Van der Velden.

Verkopers
Vanaf 7.30 uur arriveren de eerste auto’s al en de spullen worden uitgestald. Ferdinand de Vries uit Apeldoorn staat hier één keer per jaar: ,,Ik raak mijn ‘oude’ spullen kwijt, het lukt eigenlijk altijd weer. Lucratief? Nou ja, ik kan er met mijn gezin een keer van uit eten. En het is leuk.” De verkopers komen uit alle windstreken. Een verkoper uit Epe staat er een paar keer per jaar en vindt het ook vooral gezellig. En een andere mevrouw is altijd weer verrast over het grote aantal bezoekers.

De bezoeker
Het evenement is uitgegroeid tot een giga evenement dat tussen de 7.000 en 10.000 bezoekers trekt. Alleen de dagen waarop het weer spelbreker is, is het minder, meldt Van der Velden. Gisteren was het warm en scheen de zon en de bezoekers liepen in lange rijen langs de kofferbakken. Mevrouw Beemsterboer uit Apeldoorn komt regelmatig: ,,Het is altijd weer verrassend wat je aantreft. Kijk deze opgezette uil eens. Is een prachtig cadeau voor mijn zoon die jarig is.” Een man die zijn naam niet vermeld wil hebben, twijfelt of hij het gereedschap zal aanschaffen. Na een korte onderhandeling, gaat hij over tot de koop.

Vrijwilligers
De kofferbakverkoop in Apeldoorn is een levendige markt waar heel veel mensen plezier aan beleven, inkomsten uit halen en voordelig curieuze voorwerpen kopen. Of gewoon omdat het leuk is. Ongeveer 20 vrijwilligers zijn actief om alles goed te laten verlopen. Ze vinden het vooral gezellig en staan voor het goede doel. Daarmee lijkt het shoppen uit een kofferbak een echte win-win.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!