Multifunctioneel lesgebouw Koning Willem III Kazerne officieel geopend

Woensdag 23 september 2020

Door Henk Rijke

Jaren fiets je er langs. Apeldoorn West. Frankenlaan. De Koning Willem III kazerne ligt daar al sinds 1939, en valt meestal eigenlijk niet op tussen al het groen. Het trotse opleidingscentrum van de Koninklijke Marechaussee leidt hier, vlakbij het Orderbos, jaarlijks vele honderden nieuwe leerlingen op. De medewerkers kregen de afgelopen jaren met een verouderde infrastructuur heel wat extra uitdagingen voor de kiezen. Eén daarvan is sinds vandaag, woensdag 23 september, verleden tijd.

Commandant Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum Koninklijke Marechaussee kolonel Frank Rippens opende in het bijzijn van onder anderen Commandant Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens en locoburgemeester Jeroen Joon van de gemeente Apeldoorn het nieuwe multifunctionele lesgebouw. Na een periode van slopen, bouwen en inrichten kunnen de leerlingen bezit nemen van een ultramodern gebouw.

Vogelnestje

Het gebouw heeft een zeer afwijkende vorm gekregen ten opzichte van de overige gebouwen op de kazerne. Uiterlijke vergelijkingen met het ‘vogelnestje’, het stadion van de Olympische Spelen in Peking, zijn al gemaakt. Maar het moet gezegd, in een gebouw als dit wil je leren en werken en het vormt ongetwijfeld een klein deel van het fundament onder de Koninklijke Marechaussee in de komende jaren.

IJsbuffer

Duurzaamheid en energiezuinigheid spelen in dit gebouw een hoofdrol. Zo is er een klimaatplafond geïnstalleerd, dat zorgt voor plafondverwarming- of koeling door middel van straling. Dit zorgt voor een zeer comfortabel binnenklimaat en optimale klimaatbeheersing. Het gebouw wordt in de winter verwarmd door iets dat we in Nederland in de buitenlucht niet vaak meer tegenkomen: ijs.

Deze ijsbuffer bestaat uit een betonnen reservoir met een maximale ijsinhoud van 623 m3, is onder de grond naast het gebouw geplaatst en gevuld met water als energieopslagmedium. Met de combinatie van de warmtepompen, de PV-panelen en zon-luchtcollectoren kan het gebouwd gekoeld en verwarmd worden. Uniek in Nederland.

Twaalfhonderd

Gekoppeld aan de ijsbuffer, liggen er op het dak glaspanelen waar zonnecellen in verwerkt zijn. Die vangen niet alleen zonlicht op, maar halen ook warmte uit de omgevingslucht. In het nieuwe lesgebouw is plek voor achthonderd tot twaalfhonderd mensen. In de ondergrondse parkeerkelder zijn ruim 200 parkeerplekken. Op het parkeerdek is nog ruimte voor zo’n 50 dienstvoertuigen.

“Die twaalfhonderd mensen zijn er nu nog even niet”, zegt kapitein b.d. Karel van Dijk, projectadviseur renovatie / nieuwbouw OTCKMar. “Corona zorgt ervoor dat we op dit moment maar halve klassen kwijt kunnen”. De RIVM-maatregelen worden op de kazerne strikt gehanteerd.

Baby

Karel van Dijk vervolgt: “We zijn al 14 jaar bezig met de renovatie van de kazerne en er waren veel deelprojecten, maar dit nieuwe lesgebouw voelt toch echt als een pasgeboren baby. Het is prachtig geworden. Kwalitatief hoogstaand en toekomstgericht. De leerlingen kunnen nu optimaal gebruik maken van alle mogelijkheden die het gebouw biedt. En weet je wat ook prachtig is. Hoe de zon gedurende de dag via al het glas steeds verschillend door het gebouw schijnt. Daar kan ik echt van genieten.”

Future proof

Het gebouw heeft een grote transparante centrale hal (atrium), een collegezaal met 160 plaatsen, 30 leslokalen voor 20 personen en een bibliotheek. Daarnaast biedt het lesgebouw voor de instructeurs 174 flexwerkplekken. Dit multifunctionele lesgebouw symboliseert voor de Koninklijke Marechaussee het Future Proof onderwijs.

Gepersonaliseerd

Lessen geven op één en dezelfde plek is niet meer vanzelfsprekend. Kolonel Rippens verwoord het als volgt: “Ons toekomstbeeld is een gepersonaliseerd leertraject voor iedereen. Soms leert de leerling fysiek op de kazerne, maar soms ook op andere locaties zoals op de brigade of thuis. Op welke manier dan ook, fit en vitaal, actuele kennis, vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling staan hierin altijd centraal. Het OTCKMar is de bakermat van de Koninklijke Marechaussee en wil een ontmoetingsplek voor de gehele Koninklijke Marechaussee zijn. Het nieuwe lesgebouw is daar een mooi visitekaartje van.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!