Musicals in Concert: Live on Tour in Orpheus Apeldoorn

Vrijdag 17 februari 2017

Door Pedro Waldenaar

In Orpheus te Apeldoorn is het druk, razend druk: Musicals in Concert, Live on Tour, treedt op. Het is donderdagavond 17 februari 2017, de winter lijkt voorgoed verdwenen.Een leuk idee om het publiek te laten kennismaken met de toppers van de Musicals van de afgelopen vijftig jaar. De leukste liedjes uit de musicals van o.a. Miss Saigon, Lion King, Sister Act, Wim Sonneveld, Ramses, The Sound of Music horen we in een razend tempo voorbijkomen.

De cast bestaat uit Simone Kleinsma, Jim Bakkum, Stanley Burleson,  Caroline Dijkhuizen, Tony en Vajèn van den Bosch. Topartiesten die garant staan voor een talentvolle show, welke, getuige het publiek, geen minuut verveelt.

Een musical is een vorm van theater, die dans, muziek, dialoog en zang met elkaar verenigt aan de hand van een vaak dramatisch verhaal. Deze mengeling is ontstaan aan het eind van de 19de eeuw in New York, waarbij de échte grote doorbraak kwam in de jaren zestig met musicals zoals Hair, Cats en Evita.

Opvallend is de grote opkomst van het publiek, een kaartje is toch niet écht goedkoop en toch lijkt de grootste zaal van Orpheus uitverkocht. Nieuwsgierig naar de beweegredenen vraag ik een aantal bezoekers naar het waarom? Waarom? Een paar antwoorden:

“Gewoon een avondje uit! Even uit de sleur”

“Een feest van herkenning”

“Ik hou gewoon van glamour en glitter”

“Ik vind altijd weer verbazingwekkend, hoe zangers en dansers en het orkest zo goed op elkaar zijn ingespeeld, dat is toch écht talent”.

Zomaar een paar uitspraken. En het moet gezegd worden: het klopt als een bus. Ondanks dat er geen verhaallijn zit in deze avond, is het écht een avondje uit. Er wordt bij tijd en wijle prachtig gezongen, er wordt gewoon goed gedanst en het orkest is prima, uitstekend zelfs.

Voor mij zijn er een paar hoogtepunten. Zoals de Disney Medley: ontroerend en subtiel gezongen, werkelijk een feest voor oog en oor. En dan het lied “The Winner takes it all”, met enorm veel kracht gezongen door Simone Kleinsma.

Onder het mom: “De seizoenen keren terug, de jaren niet” ( citaat van Ivo de Wijs) geven de sterren van deze avond elkaar liedjes, liedjes die niet vergeten mogen, liedjes die Evergreens zijn, die wellicht nog over honderd jaar worden gezongen.

Inderdaad, een leuke avond, avond om de zorgen te vergeten, een avond om van weg te dromen, een avond die je even kind laat zijn: vredig en onbezorgd. Het was mooi!

Theater Orpheus, Apeldoorn, 16 februari 2017. Pedro Waldenaar
Nog te zien op 17, 18 en 19 februari in Apeldoorn en nog in vele andere plaatsen in Nederland zie de speellijst Musicals in Concert

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?