Muzikantencafé Gigant: Jelmer Smink en Big Mama Experience

Woensdag 27 januari 2016

Door Pedro Waldenaar

Peter de Ruygt

Meerdere malen gehoord en gelezen over Muzikantencafé Gigant op de laatste maandag van de maand. De stoute (lees: de mooiste) schoenen aangetrokken, en op de fiets erheen. En het resultaat: Ik heb een ontzettend leuke avond gehad; verrast door zoveel mooie songs en heerlijke bleusmuziek. Muzikantencafé is opgezet om de lokale muziek inspiratie te geven; de lokale muzikanten een podium te geven. Op deze avond treden Jelmer Smink en the Big Mama Experience op.

Over Jelmer Smink
Zijn muzikale loopbaan start hij als hij een jaar of tien is. Zijn ouders schaffen dan een piano aan, omdat zijn moeder vroeger pianoles heeft gehad. Hij start met pianolessen, klassiek geschoold met de bijbehorende theorie. Als hij vijftien jaar is, wordt hij gevraagd om in een rockband te komen spelen als toetsenist. Daar waar hij eerst gewend was om van blad te spelen kreeg hij nu een setje akkoorden waar hij zijn eigen invulling aan mocht geven. Vervolgens deelname aan de band Hurricane Journey waar hij ook zanglessen begon te volgen. Op een gegeven moment is hij solo materiaal gaan schrijven en vorig jaar kreeg hij het idee om een korte show te doen; puur vanuit de drijfveer dat hij het heerlijk vindt om muziek te maken.

En het resultaat is verrassend; het publiek in het muzikantencafé is adembenemend stil als Jelmer een lied opdraagt aan zijn vader; alleen al deze zelf geschreven song belooft heel wat voor de muzikale toekomst van Jelmer:

Hey dad

So glad that you could show

Cause it’s hard for you to find

A little time I know

Just listen

To what I have to say

Just listen

Without walking away

Take off your gloves and show the dirt on your hands

And fuck the ones who then think you’re less of a man

Just listen

Don’t waste another day

You’re this close to throwing

A second chance away

Just listen

Just listen

Werkelijk ontroerend als een zoon zo zijn vader toezingt. Verdere woorden over Jelmer zijn niet meer nodig. Na dit optreden komt the blues aan bod via the Big Mama Experience.

The Big Mama Experience
This is the Blues; deze band speelt de blues zoals deze bedoeld is: melancholisch, verlangend, uitdagend, subtiel en het rauwe leven verwoord in muziek en zang. Deze band vertolkt precies de feeling; het gevoel wat blues heet. Deze band roept beelden op in het hoofd, roept het gevoel op in het lichaam dat ‘vervoering’ heet. Aan hun muziek en zang is te horen dat zij jarenlange ervaring hebben en dat het werkelijk rasmuzikanten zijn. De zeskoppige formatie is goed op elkaar ingespeeld en is soepel in de performance. De eigenzinnigheid straalt er vanaf.

Stampend, ronkend en doordesemd met de heerlijke stem van de frontvrouw Louisa word je ondergedompeld in een warm bad, dat in feite nauwelijks voorstelbaar is op een maandagavond. De werkweek is nog maar nauwelijks een dag oud en het lijkt, door deze band, alweer weekend. Deze band laat je de dagelijkse zorgen vergeten en ik moet onmiddellijk denken aan dat nummer van ‘Forever Young’; je voelt je met deze band altijd jong; leeftijd telt niet. Een song als ‘I Put A Spell on You”’wordt met volle overgave gezongen; het is daadwerkelijk of de band en de zangeres eeuwig  verliefd op elkaar zijn.

Een zeer talentvolle Jelmer en een band die al zijn sporen heeft verdiend; een prachtige kruisbestuiving; ontzettend genoten van de muziek en ik denk dat menig caféhouder jaloers mag zijn op zo’n enorm publiek. Een bijzondere avond, die me nog lang zal heugen.

En o ja, Jelmer Smink nog een keer horen en zien? Dat kan op 5 maart aanstaande om 16.00 uur in het Cafeetje van Marja.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!