Negende editie Brainstorm Festival

Maandag 14 november 2016

Door Ernst van Rossum

Begin november is altijd het weer tijd voor het jaarlijkse Brainstorm festival in Poppodium Gigant.
Dit 2 daagse festival is bezig aan zijn 9e editie en volgend jaar is het dus het 10de editie en dus het jubileumjaar. Vrijdag 11 november om 18:00 uur opende Gigant de deur voor dit 2-daagse festival en er stond meteen al een flinke rij enthousiaste fans om hun weg naar binnen te vinden.

Empire of the Wolves (NL) is de band die het festival opent en zij beginnen voortvarend en maken het publiek wakker mochten zei dat nog niet waren. Metalcore is hun ding en dat laten ze ook horen en zien, heftig en strak is het instrumentaal. De zang kan mij niet zo bekoren, maar deze band heeft nog genoeg groei potentiaal.

Het repertoire van Shadowrise(NL) is gebaseerd op Symphonic Power Metal. Ook deze band weet het publiek te boeien, misschien ook wel door de beeldschone Laura Guldemond, maar muzikaal zit het ook lekker in elkaar. Vardøger(NO) Norwegian Metal, altijd goed wat er qua metal uit Noorwegen, had wel het idee dat in het begin de vocale van Johanne niet helemaal uit de verf kwam, misschien wel door de afstelling van het geluid of de stem nog te koud, tegen het einde klonk het wel goed.

In het teather zou Sea+Air spelen, maar zij konden wegens ziekte niet komen. Gelukkig had de organisatie een waardige vervangende act. Sleeping Romance(I), altijd een graag geziene act op Brainstorm, zij waren na een 20-urige reis eigenlijk best wel moe, maar dit was niet te merken tijdens hun optreden; echt klasse.

Myrath(Tun) was voor mij de favoriet van de avond. Tunisian Metal is verfrissend, een keer wat anders en ligt ook lekker in het gehoor, de mediteriaanse invloeden bekoren mij wel. Deze band was voor mij nieuw en echt een topper in mijn belevenis.

Narnia(S) Deze Zweedse band, Melodic Metal met powermetal invloeden mijns inziens. Leuke band; energiek en een band die het publiek opzweept voor dat zij richting huis of hotel gaan. De 1ste dag was een leuk begin van Brainstorm en belooft veel goeds voor de 2de dag.

De 2de dag om 13:45 uur zet Leonov(NO) het feestje voort en het publiek is in volle sterkte weer aanwezig. Altijd leuk als de zaal al vol staat wanneer je als eerste band van de dag mag starten, dat speelt een stuk plezieriger. En dat is de band ook aan te merken en speelt er vrij op los, post rock/metal spelen ze en het zit goed in elkaar.

Undawn(NL) is een frisse Nederlandse band die lekker tekeer gaat op het podium en weet de tent op de kop te zetten. Een beetje John Coffey, maar dan ruiger en heftiger. Ook de rustige stukken zijn mooi, een van mijn favorieten voor de 2de dag. In het theater staat Levi (NL) akoestisch zijn performance te doen, de zaal luistert aandachtig naar zijn liederen, alleen vind het te schreeuwerig niet echt mijn ding dus snel terug naar de popzaal.

Dan Dalit(NO) Metal/Doom/Sombre tones. Met Doom is het zo: je houd er van of niet en dat kan per band verschillen en met deze band had ik wat, performance is goed. Whithin Silence(S)Melodic Power Metal, bracht reuring in de zaal de eerste pit werd gevormd in de zaal tot nu toe nog niet gezien en gevoeld, maar als fotograaf sta je vaak vooraan zie je het niet aankomen, de eerste beuk.

Mantric(NO)Harsh Hymns klonk voor mij gewoon naar metal, de band speelde goed en leuk niets speciaals, maar wel lekker. Selfminded(S)hardcore/metal, Bruut en stevig, maar zeker heel leuk ook zeker een smaakmaker dit festival. Headliner deze 2e dag en afsluiter van dit prachtige festival is Theocracy(USA)Progressive Power Metal. Mooie band en een waardige afsluiter van de avond en ook een band.

Conclusie van 2 dagen Brainstorm festival is dat het een geslaagd festival was waar het geluid bij de meeste bands goed verzorgd was en het licht voor de fotografen bij de meeste bands acceptabel was.
Groot compliment aan de organisatie die al 9 jaar op rij toch een aansprekende line-up weet neer te zetten. Meestal toch wel verrassende bands en bands die je op andere festivals niet vaak ziet.

Vrijdag 11 en zaterdag 12 november Poppodium Gigant

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Gigant Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!