“Niet alleen een romantisch verhaal, we willen ontwikkeling zien”

Donderdag 16 mei 2024

Door Jasmijn ten Napel

Je hoort steeds vaker dat de biodiversiteit achteruit gaat. Daarmee wordt bedoeld dat het aantal soorten planten en dieren afneemt. De gemeente Apeldoorn wil de biodiversiteit graag vergroten. Maar hoe meet je de lokale biodiversiteit? De Partij voor de Dieren organiseert daarom samen met Herenboeren Wenumseveld een workshop biodiversiteit meten op zaterdagmiddag 8 juni.

Herstel van natuur

Herenboeren Wenumseveld is een coöperatieve natuurgedreven boerderij waar 240 gezinnen eigenaar zijn. “De Herenboerderij is een plek waar we met professionele boeren zelf groenten telen zonder bestrijdingsmiddelen,” aldus lid Iris van den Kamp. “Onze boerderij heeft twee doelen: het produceren van voedsel en het herstellen van de natuur. We willen niet alleen dat onze boerderij een prettige plek is voor vlinders en vogels, maar we willen ook daadwerkelijk zien of onze inspanningen effect hebben. Zien we meer verschillende wilde bloemen? Merken we verschillen in het aantal vogels? Elke maand hebben we een vast moment om vogels te tellen.”

Een werkgroep biodiversiteit voert regelmatig metingen uit en stelt jaarlijks een biodiversiteitsverslag op. Op zaterdag 8 juni zijn geïnteresseerden vanaf 13.30 uur van harte welkom in de Kapschuur van de boerderij. Om 14.00 uur start een korte presentatie over de opzet en resultaten tot nu toe van de biodiversiteitsmonitor. “We hebben samenwerking met de Partij voor de Dieren opgezet om geïnteresseerden van alle partijen te laten zien waar we aan werken op de boerderij,” zegt Iris. “Tijdens de middag laten we zien hoe we biodiversiteit monitoren. Het is belangrijk om te laten zien waarom we doen wat we doen en om samen het veld in te gaan om te leren hoe onze methoden werken, op een praktische en informele manier.”

Metingen

Daarna gaan we het veld in om metingen te doen qua water, bodem en insecten. Iris voegt toe: “Hoe meer data we hebben, hoe beter we kunnen beoordelen of we de goede dingen doen. Het is niet alleen een romantisch verhaal, we willen echt zien hoe de boerderij zich ontwikkelt. Ook als het gaat om groenten, willen we weten wat het bijdraagt aan de natuur. We willen niet alleen dingen van de bodem nemen, maar ook teruggeven om het ecosysteem te verbeteren. We gebruiken daarom ook geen kunstmest en werken met kleine machines en onze handen.” Op de boerderij telen ze in stroken en doen ze aan wisselteelt, zodat er niet teveel van hetzelfde gewas op één plek staat.

De middag wordt besloten met een discussie over het meten van biodiversiteit, hoe je dit doet en of deze manier van biodiversiteit meten ook door de gemeente Apeldoorn overgenomen zou moeten worden. “Het is een initiatief van de Partij voor de Dieren om dit op te starten omdat biodiversiteit herstel stimuleert. We willen graag laten zien waarom we doen wat we doen, hoe we dat doen en samen in gesprek gaan over de resultaten,” sluit Iris af.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!