Niet Bijbelse teksten roepen vragen op

Dinsdag 16 maart 2010

Door Tamara Cheizoo-Buis

De Matthäus Passion staat bekend als de grootste muzikale schepping aller tijden. Johann Sebastian Bach was een meester in het vertellen van een verhaal in zijn composities. Vele teksten in de Passion zijn regelrecht ontleent aan de Bijbel, maar juist de niet Bijbelse teksten staan centraal in de CODA Lezing. Spreker drs. Rob over de Linden vertelt u ook over de karakters van de diverse personen binnen het werk. 
 
In de lezing krijgt u antwoord op diverse vragen over de niet Bijbelse teksten uit de Matthäus Passion. Wat zijn de bronnen? Hoe staan ze in verhouding tot de woorden van het evangelie. En wat hebben de teksten ons in de 21e eeuw nog te zeggen?
 
Drs. Rob over de Linden is docent Duits aan de Heemgaard in Apeldoorn. Hij werd al heel vroeg gegrepen door wat Bach ons in zijn Matthäus Passion te zeggen heeft. Tijdens zijn studie Duitse Taal- en Letterkunde hield hij zich intensief bezig met de niet Bijbelse teksten die Bach in zijn kerkcantates en passionen op muziek heeft gezet. Dit thema werd uiteindelijk ook het onderwerp van zijn doctoraalscriptie. Als lid van het Bachkoor Apeldoorn zong Over de Linden de Matthäus Passion al vele malen..
 
TIP: deze lezing vormt een mooie inleiding op de uitvoering van de Matthäus Passion door Bachkoor Apeldoorn op 26 maart in schouwburg Orpheus.
Entree: € 7,50, niet-leden CODA betalen € 10,00.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!