Nieuw kunstwerk buurttuin De Heeze

Donderdag 7 september 2023

Door Redactie

Achter het Gezondheidscentrum in de wijk De Heeze, Apeldoorn, is deze week een opmerkelijk kunstwerk onthuld. De beeldengroep, gecreëerd door kunstenaar Maartje Korstanje, prijkt nu trots in de buurt, dankzij het initiatief van de werkgroep Buurttuin De Heeze. Op 21 september om 13:00 uur zal Peter Messerschmidt, de Wethouder Cultuur van Apeldoorn, het kunstwerk officieel onthullen tijdens de open dag van de Ontmoetingsplek De Graanhof. Maartje vertelt over haar gloednieuwe werk.

Monumentale toevoeging

Het nieuwe kunstwerk, gelegen achter het Gezondheidscentrum De Heeze aan de Europaweg, is een imposante beeldengroep van Maartje Korstanje, bestaande uit vijf beelden, waarvan de grootste bijna twee meter hoog reikt. Het project kreeg vorm dankzij het enthousiasme en de inzet van de werkgroep Buurttuin De Heeze.

Wethouder Peter Messerschmidt toonde zijn waardering en zei: “Ik ben een groot liefhebber van kunst in de buitenruimte. Het voelt als een museum dat je elke dag kunt bezoeken, overal in Apeldoorn. Dat ook onze inwoners dat ervaren, zie je aan dit initiatief. Geweldig dat buurtbewoners op deze manier hun buurt mooier willen maken.”

Vergankelijkheid

Maartje Korstanje, geboren in Goes in 1982, staat bekend om haar kunst die gedreven wordt door een diep besef van de eindigheid van het leven. Ze toont de schoonheid te midden van verval en aftakeling, vooral daar waar de natuur en de door mensen gemaakte wereld elkaar ontmoeten. Haar kunstwerken onderzoeken het krachtenveld tussen groei en verval, constructie en deconstructie, aantrekking en afstoting.

Korstanje heeft haar artistieke opleiding genoten aan de St. Joost Akademie voor Kunst en Vormgeving in Breda en het Sandberg Instituut in Amsterdam. Ze was een van de winnaars van de Prix de Rome in 2007 en heeft deelgenomen aan diverse residency-programma’s in binnen- en buitenland.

Haar werk is tentoongesteld in gerenommeerde galerijen en musea, en het kunstwerk in De Heeze markeert haar eerste creatie voor de buitenruimte.

De Graanhof

De Graanhof, het gebouw van woningcorporatie Ons Huis, herbergt woningen, een gezondheidscentrum en een ontmoetingsplek. Achter De Graanhof bevindt zich een buurttuin, onderhouden door vrijwilligers van Buurttuin De Heeze. Het grasveld naast de tuin bleek de ideale locatie voor het nieuwe kunstwerk, dat duidelijk zichtbaar is vanaf de Europaweg en langs het fietspad dat langs het kunstwerk voert.

Maartje Korstanje beschrijft haar visie op het kunstwerk als volgt: “Zoals paddenstoelen verwondering oproepen wanneer je ze vanuit het niets ziet verschijnen, zo zou ik graag het kunstwerk als een spannende gewaarwording willen laten zijn voor wie voorbijrijdt, fietst of loopt.” Haar inspiratie komt vanuit diverse bronnen: “De omgeving van de wijk de Heeze en de buurttuin hebben invloed op mijn werk gehad. Het initiatief van de gedeelde moestuin vind ik mooi en zorgt voor verbinding in de wijk.”

Selectieproces

De keuze voor dit kunstwerk verliep via een zorgvuldig selectieproces, begeleid door stichting ACEC, waarbij de gemeente Apeldoorn de opdrachtgever was. “Dat proces gebeurt helemaal aan het begin. Je stuurt de eerste schetsontwerpen, samen met drie andere, dit is een grove schets. Het idee wordt op locatie gevisualiseerd. Je moet je plan pitchen voor een jury, bestaande uit bewoners van de wijk en mensen van de gemeente Apeldoorn. Er werd die avond gekozen uit vier pitches van ieder een kwartier, dat is redelijk snel. Uiteindelijk paste mijn kunstwerk het beste bij wat ze wilden. De andere kunstwerken heb ik niet gezien. Al bij al is het best een spannend proces,” aldus Maartje.

Paddenstoelen

Haar ontwerpvoorstel, met organische vormen van bijna twee meter hoog die associaties met paddenstoelen oproepen, sprong direct in het oog. Dit ontwerp past uitstekend bij het thema Veluwse flora en fauna. “Toen het kunstwerk werd gekozen, moest het nog gemaakt worden. Bij kunst in de openbare ruimte komt dit vaker voor.’ De productie van het kunstwerk is begeleid door het gerenommeerde Europees Keramisch Werk Centrum (EKWC) in Oisterwijk, waar Korstanje de beeldengroep heeft gemodelleerd en gestookt.

Blijvend onderdeel

Met dit nieuwe kunstwerk krijgt de wijk De Heeze niet alleen een visueel opvallende toevoeging, maar ook een kunstwerk dat de vergankelijkheid en schoonheid van het leven weerspiegelt. Op 21 september kunnen bewoners en geïnteresseerden zich laten inspireren door Maartje’s kunstwerk, dat nu een blijvend onderdeel is geworden van de gemeenschap.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!