Nieuw leven Apeldoornse Ambachtsschool

Donderdag 6 juli 2023

Door Redactie

De voormalige Ambachtsschool op de hoek van de Stationsstraat en Molenstraat-Centrum in Apeldoorn staat aan de vooravond van een grote verandering. De historische locatie wordt binnenkort verrijkt met een woontoren van ongeveer 150 betaalbare appartementen, terwijl het zijn kenmerkende oude gebouw en historische elementen behouden blijven.

De plannen voor herontwikkeling krijgen steeds meer vorm en zijn al met buurtbewoners besproken. De ambitieuze ondernemers, het groen en de horeca behouden hun plek binnen deze opwindende ontwikkeling, waardoor De Ambacht een toonaangevende rol speelt in de nieuwe ontwikkelingen van de Apeldoornse binnenstad.

Stad in een stad

Projectontwikkelaar Gjalt Helfrich, namens Hamming Den Hollander Vastgoed (HDH Vastgoed), beschrijft het project als een stad in een stad, “waarbij je kunt wonen, werken, ontmoeten en ontspannen op dezelfde plek.” Naast horecavoorzieningen en werkplekken, zal het complex ook een pakketverzamelpunt en deelauto’s bevatten, allemaal binnen een groene omgeving. Helfrich hoopt dat De Ambacht niet alleen voor de bewoners maar ook voor de buren een aangename plek zal zijn om samen te komen.

Woningtekort

HDH Vastgoed richt zich op het oplossen van het woningtekort in Apeldoorn, dat het vooral voor starters moeilijk maakt om een geschikte woning te vinden. In samenwerking met het Apeldoornse architectenbureau Courage is er een ontwerp gemaakt dat aansluit bij de omgeving en waarin groen een prominente rol speelt. De plannen worden met de buurt besproken, zodat ze nog beter kunnen worden afgestemd op de wensen van de bewoners.

Knipoog naar het verleden

De Ambachtsschool is een bekend gezicht in Apeldoorn, met een geschiedenis die teruggaat tot de oprichting van een Volkshuis in 1895. Verschillende bekende Apeldoorners hebben hun bijdrage geleverd aan de Ambachtsschool, en de huidige eigenaars, Joost Hamming en Roel den Hollander van HDH Vastgoed, zijn vastbesloten om de ziel van het gebouw te behouden.

De toekomst

Momenteel worden alle plannen besproken met de gemeente, buurt en partners. Na deze besprekingen worden de officiële plannen bij de gemeente ingediend. Als alles volgens planning verloopt, zal de eerste woning in 2027 opgeleverd worden.

Kijk voor meer informatie op de website van De Ambacht.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!