Nieuw tv-programma laat historische Gelderse filmbeelden zien

Maandag 17 januari 2022

Door Redactie

Omroep Gelderland

Omroep Gelderland start met een nieuw tv-programma waarin historische filmbeelden van Gelderse plekken in beeld komen. ‘Een Oogje op Gelderland’ gaat op marktpleinen, in straten of bij bijzondere panden deze beelden laten zien en kijken wat voor gevoel dat oproept bij voorbijgangers. In elke aflevering geeft een filmhistoricus van Eye Filmmuseum uitleg bij de getoonde films. Vandaag, maandag 17 januari, is het oog gericht op Apeldoorn en om 17.20 uur kan je de aflevering op TV Gelderland bekijken.

110 jaar later

De filmbeelden, die soms wel 100 jaar oud zijn, worden op een beeldschermbus getoond. De bus van ‘Een Oogje op Gelderland’ stopt in Apeldoorn op het Raadhuisplein en langs het Apeldoorns Kanaal bij plantsoen Welgelegen. Hier wordt ook de oudste film van de hele serie vertoond, namelijk beelden van een nationaal muziekconcours in 1912. Een gedeelte hiervan werd ook op het Raadhuisplein gefilmd en 110 jaar later is het weer op deze plek te zien. Ook koningin Wilhelmina en prins Hendrik kan je zien terwijl ze in 1919 Apeldoorn bezoeken. Masja Parlevliet, programmamanager Cultuur & Erfgoed Apeldoorn, geeft nog extra toelichting bij een aantal beelden. Bijvoorbeeld op beelden van een wielerwedstrijd uit 1928 waar een keerpunt zat bij De Echoput in Hoog Soeren.

De historische beelden komen grotendeels uit het archief van Eye Filmmuseum, sommigen beelden zijn ook afkomstig van Audiovisueel Archief Gelderland, instituut Beeld en Geluid en de online filmbank Open Beelden. Iedere maandag om 17.20 uur is ‘Een Oogje op Gelderland’ te zien op TV Gelderland en vandaag is Apeldoorn in beeld. Afleveringen van de serie kan je terugkijken via Uitzending Gemist.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!