Nieuwe fietsenmaker voor Apeldoorner met kleine portemonnee

Dinsdag 7 mei 2024

Door Kevin van Es

Rob Wassenaar (61) uit Zutphen is al zo’n 15 jaar actief binnen Foenix, een sociale onderneming die zich inzet voor een sociale en duurzame samenleving. Samen met zijn team staat Rob klaar om je stalen ros op te knappen of om je te helpen aan je droomfiets. De fietsenwinkel en maker op het Apeldoornse Zwitsalterrein is een mooie uitweg voor mensen met een ‘krappe portemonnee’. Voorheen vanuit het pand van Foenix, aan Aruba 6. Waarom is de werkplaats verplaatst naar het Zwitsalterrein? In dit artikel vertellen we meer over de circulaire fietsenhandel.

Foenix is de afgelopen jaren gegroeid tot een professionele organisatie. Rob houdt zich sinds het begin bezig met de fietsen.” Ik ben een fietser en vind alles met wielen eronder leuk. Vroeger heb ik een fietsenwinkel gehad, daardoor ken ik de ins en outs,” vertelt Rob.

Fietsenmaker

Zit je net lekker op de fiets, hoor je een sissend geluid achter je. Achterband lek…. Ben je niet de handigste? Dan wordt het een uitje naar de fietsenmaker. Op het Zwitsalterrein staan Rob en zijn team voor je klaar. Van Fatbike tot omafiets: bij Foenix krijgen ze het voor elkaar. Waar je na een reparatie bij een reguliere fietsenmaker vaak een week moet wachten, staat je vervoermiddel na een reparatie bij Foenix in veel gevallen dezelfde dag weer in de schuur.

Ook qua prijs komt de fietsenwinkel van Foenix: “Wij kunnen vaak met een tweedehands onderdeel iets goedkoper repareren. Waar de fietsenmaker vaak aangeeft ‘koop maar een nieuwe’ zoeken wij naar goedkope uitwegen. Het is niet zo dat we alles kunnen oplossen, maar we zoeken altijd naar de beste oplossing.” De prijzen van de fietsen beginnen rond de 75 euro. “Dat is een stationsfiets. Alles doet het, maar het is niet de mooiste fiets.” 

De onderdelen vergaart Foenix via de gemeente. “Tussen de fietsen die de gemeente Apeldoorn ophaalt zitten ook een aantal ‘sloopfietsen’. Wij mogen de bruikbare delen hiervan hebben. We plaatsen ook veel nieuwe onderdelen, zoals banden en kettingen.”

Verhuizing

Half maart is de fietsenwinkel/maker van Foenix van pand gewisseld. Hoe verplaats je honderden fietsen van A naar B? Fiets je ze één voor één over, of zijn er makkelijkere manieren? “Het verhuizen hebben we met meerdere vrachtwagens van Foenix gedaan. De klus is met twee dagen geklaard, het was een grote operatie. Je neemt niet alleen de fietsen, maar ook al het gereedschap en onderdelen mee.” De nieuwe locatie valt goed in de smaak bij de Zutphense wielfanaat, er is meer doorloop en het is drukker. “Aruba had als nadeel dat mensen met een kapotte fiets ver moesten lopen. Hier zit je in een dichtbevolkt gebied, waardoor mensen sneller even langs komen.”

Mensen die Rob zijn team versterken komen zijn vaak mensen met een beleidingsbehoefte. “Het zijn niet alleen vrijwilligers, maar juist ook mensen die nog maar kort in Nederland wonen. Aan die mensen bieden we tevens taalondersteuning op de werkvloer. We hebben afspraken met hen over het aantal uren wat ze komen werken, dus het was zaak om zo snel mogelijk weer open te gaan.”

Op de werkplaats staat in ieder geval Amiel, de leidinggevende. “Daaromheen beschikken we over een team aan vrijwilligers die hier al heel lang rondlopen. Ook hebben we nog zo’n 8 man per dag uit het buitenland, die krijgen kleine taken. Iedereen die hier is moet iets leren, als je op een gegeven moment banden kan vervangen kan je weer een stap verder gaan.”

Vanuit alle panden

De fietsenwinkel is dinsdag tot en met zaterdag van 09.00 uur tot 16.00 uur geopend, neem een kijkje op de site van Foenix voor meer informatie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!