Nieuwe Gorillaleider Banjoko binnenkort in Apenheul

Vrijdag 17 november 2023

Door Redactie

Binnen enkele weken maakt de Franse gorilla Banjoko zijn overtocht naar het Apeldoornse apenpark Apenheul. Hij neemt de rol over van de huidige gorillaleider Bao Bao, die met pensioen gaat. Een speciale gebeurtenis, gezien het slechts de vierde keer is in de 52-jarige geschiedenis van Apenheul dat een volwassen gorillaman aan de groep wordt toegevoegd.

Opvolging voor Bao Bao

Sinds 2018 leidt Bao Bao de vijfkoppige gorillagroep, bestaande uit vier vrouwen en zijn zoon Kiango uit 2021. Wegens gezondheidsproblemen en zijn leeftijd van 38 jaar, zocht Apenheul naar een geschikte opvolger via het Europese populatie managementprogramma voor laaglandgorilla’s (EEP).

Kritiek bedreigde diersoort

De Zoölogisch Manager bij Stichting Apenheul, Thomas Bionda, benadrukt het belang van het EEP en de selectieprocedure: “Met gorilla’s in het wild gaat het helaas niet goed, de soort is ‘kritiek bedreigd’. Daarom is het belangrijk dat dierenparken een gezonde populatie gorilla’s behouden als reserve populatie voor de dieren in het wild. Na het advies van het EEP is de keuze op Banjoko gevallen.”

Veranderingen in Apenheul

Na zijn aankomst gaan verzorgers Banjoko stapsgewijs introduceren bij de bestaande groep. Bao Bao blijft in Apenheul maar zal met enkele gorilla’s, waaronder zijn zoon Kiango, verhuizen naar een apart eiland om daar in rust te leven. Dit betekent dat Apenheul straks twee gorillagroepen herbergt voor bezoekers.

Meer informatie

Op vrijdag 22 maart 2024 opent Apenheul haar deuren weer voor bezoekers. Vanaf dat moment kunnen bezoekers de nieuwe zilverrug Banjoko ontmoeten. De Apenheul houdt geïnteresseerden op de hoogte via hun website en social media kanalen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!