Nieuwe Nederlanders

Woensdag 22 december 2010

Door StrangeArt

U kent het wel, je woont al jaren in een buurtje, en verderop komen andere mensen te wonen. Wie zijn het, hoe zijn ze etc. gewoon een beetje nieuwsgierigheid.
Zo toog ik 15 december naar het stadhuis om te kijken welke nieuwe Nederlanders wij er bij krijgen. Gewoon pure nieuwsgierigheid.
15 december is niet zo maar een willekeurige dag, nee het is Koningrijksdag of Naturalisatiedag. Nieuwe Nederlanders krijgen het Nederlanderschap niet meer per post toegestuurd, nee, het is sinds kort een heuse festiviteit. Tussentijds zijn er natuurlijk ook wel naturalisaties, maar voor die dag wordt men nog eens extra uitgenodigd en krijgen een aantal mensen de Nederlandse nationaliteit.
Het was gezellig in de raadszaal, veel verschillende nationaliteiten (later niet meer, toen was er maar één nationaliteit), een toespraak van de burgemeester, de eed of gelofte afleggen en tot slot bloemen. Daarna werd gezamenlijk het Wilhelmus gezongen. Na afloop was er onder het genot van een hapje en drankje een gezellig samenzijn. Al diegenen die al genaturaliseerd waren kregen nog een tas met leuke dingen. Even spieken, er zat in ieder geval een kersttol in. Ook zag ik veel mensen met een vlaggenstok lopen, dus zal ook wel de Nederlandse vlag in die tas hebben gezeten. Zelfs aan de kinderen was gedacht, een knuffel
In de hal werden tijdens het hapje en drankje door het “Sokkenbuurt Zeemanskoor” puur Nederlandse liederen gezongen. Een gezellige bijeenkomst. 

En vielen de nieuwe Nederlanders mee?, Ja hoor, niets op aan te merken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!