Nobel & Wijn nieuwe toevoeging op het Apeldoornse Caterplein

Woensdag 20 maart 2024

Door Kevin van Es

Met de eerste zonnestralen die de aarde bereiken, kunnen we stilletjes weer beginnen te verlangen naar een avondje op het terras. Op het Apeldoornse Caterplein opent een dezer dagen een nieuwe etablissement: Nobel & Wijn, van horeca ondernemer Thomas Nobels. De opening heeft iets langer op zich laten wachten, wat mogen we verwachten van de nieuwe onderneming in het centrum?

Als het goed is is het pand deze of volgende week klaar, het plan is om volgende week te openen, zo geeft Thomas aan: “Dan moet wel alles meezitten met de renovatie van de voorgevel, daar zit nog wat werk in.” 

In gesprek met de Stentor, afgelopen september, gaf Thomas aan in november had willen openen. Het werk aan de voorkant van het pand heeft ervoor gezorgd de verbouwing langer duurde dan gepland: “Vanwege het werk aan de voorgevel, die buiten wat schilder en stucwerk voor 95 procent af. is, bleek dit niet haalbaar.”

De gemeente wil alle serres weg hebben en alle gevels in de Hoofdstraat terugbrengen naar de originele staat. De uitbouwen zouden het zicht op gebouwen belemmeren en gevaarlijke situaties veroorzaken bij drukte door ruimtegebrek. “Bij ons is ‘ie geen exacte kopie van vroeger, want het moet werkbaar zijn. Voorheen had het pand vier deuren en twee opgangen naar de bovenwoningen en winkel. Het is nu een grote ruimte die is ingedeeld om te lijken op hoe het vroeger was, maar wel aangepast aan de moderne eisen voor een succesvol horecabedrijf.” Ook de tussenmuur bij Kokkie en Pardoes is eruit gehaald.

De stenen die destijds zijn gebruikt bestaan niet meer, deze zijn begin 20ste eeuw gemaakt, met rondingen dat soort dingen. Thomas heeft nieuwe stenen laten bakken: “Dit heeft wel even geduurd.”

Het concept

“In de zaak werken we met wijntaps, die nu geïnstalleerd worden. Dit doen we met grape districts uit Amsterdam, we krijgen de wijn in fusten. Dit zijn veelal biologische wijnen van kleine wijnboeren, de kwaliteit is goed en vanuit de tap komt er geen zuurstof bij. De wijn wordt uit een koelkast getapt.” 

Wie denkt dat je alleen voor wijn bij het pand van Thomas terechtkunt, heeft het mis. “We hebben 14 verschillende soorten bier,” zegt hij. Bovendien kun je binnenkort ook genieten van een hapje op het Caterplein: “Het wordt een laagdrempelige ‘casual dining’ ervaring, voornamelijk met Mediterrane gerechten. Denk aan een pizza die je kunt delen aan tafel.”

Met restaurants zoals Finnegans, De Graaf van Vlaanderen, Guusje en De Kater heeft Thomas een significante aanwezigheid in het hart van Apeldoorn. Is het niet erg tijdrovend en energieverslindend om zoveel zaken te beheren? “Dat valt eigenlijk wel mee,” zegt hij, “elk restaurant heeft zijn eigen bedrijfsleider. Wij focussen ons op het algemene management.” Het team voor het nieuwe restaurant is grotendeels samengesteld, aldus Thomas.

De naam

De naam, ‘Nobel en wijn’, komt niet van de achternaam van de horecaondernemer: “Dat is eigenlijk puur toeval. Het noemen van wijn is een subtiele verwijzing naar de architect Jan Wijn, die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van het pand, evenals de gasfabriek en de Noorderkerk.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!