Nog meer versoepelingen: Apeldoorn bereidt zich voor

Dinsdag 18 mei 2021

Door Redactie

Archief | Accres

Nadat op woensdag 28 april stap 1 van de versoepelingen in ons land werden genomen, waaronder de terrassen die weer open mochten, is het komende woensdag (19 mei) tijd voor stap 2. Dit betekent dat er weer meer open mag, zoals de binnenzwembaden, kinderboerderijen en pretparken.

Bij de verschillende kinderboerderijen zijn ze druk bezig om de laatste puntjes op de i te zetten. Want open willen ze maar al te graag. “Aan ons zal het niet liggen”, meldt Ewald van Kampen van kinderboerderij de Maten aan de Pallietergaarde. “In principe kunnen we weer open zoals vlak voor we dicht moesten. Want ook nu verwacht ik dat we weer maximaal 30 bezoekers tegelijk mogen ontvangen en we zullen alles weer goed moeten aangeven met borden, pijlen en stickers.” Heel anders zal het niet voor ze zijn, denkt hij. “Wij zijn uiteraard de afgelopen tijd gewoon aanwezig geweest, want de dieren moesten natuurlijk verzorgd worden. Het enige wat even gedaan moet worden is bijvoorbeeld het stukje horeca erop voorbereiden, de automaten weer aanzetten en de toiletten weer gebruiksklaar maken.”

Even wennen

Ook bij Kinderparadijs Malkenschoten aan de Dubbelbeek zijn ze er klaar voor om weer open te gaan woensdag, al zal het voor sommige dieren wel even wennen zijn. “Dat zag je na de eerste lockdown ook”, vertelt Martijn Schmand. “Er zijn natuurlijk weer allemaal nieuwe dieren geboren en die kennen dat nog helemaal niet, dat al die bezoekers rondlopen. Maar dat went vanzelf hoor, daar maken we ons niet druk om.”

Bezoekers kunnen via de website reserveren. En tot en met juni betalen bezoekers 10 euro voor aan abonnement, wat ook gelijk de prijs is van een dagentree. “Overigens doen we dit keer geen tijdsvakken, maar reserveer je gewoon voor de hele dag, want over de gehele dag mogen we geloof ik 1200 man rond hebben lopen. Het is zo groot bij ons, afstand houden lukt makkelijk.” Hij gaat er dan ook vanuit dat bezoekers dat doen. “We gaan niet de hele tijd politieagentje spelen.” Momenteel worden de fietsjes en blokken om mee te spelen buiten gezet. “Die stonden allemaal nog opgeslagen van de winter”, legt hij uit. “En we zijn bezig met het inkopen voor de horeca. Inmiddels was alles wel over datum. Dat is verlies, maar daar doe je niks aan helaas.”

Terras

Met deze versoepelingen, stap 2 van het ‘openingsplan’ kan je om 6.00 uur al op het terras en mag je tot 20.00 uur blijven zitten. “Ik ben blij dat we wat langer open kunnen zijn”, zegt Jacco Talen van De Babbel op het Caterplein. “Maar het is nog steeds niet voldoende.” Het maximum aantal mensen op het terras blijft bij de 50, dat vindt Jacco jammer. “Op sommige dagen is het voor mensen vechten om een plekje. Het is gewoon zeer beperkt, je mag maar 50 man terwijl je ook ruimte voor 300 man kan hebben.” Toch is het een stap de goede kant op, vindt ook Jacco; “Het neemt natuurlijk niet weg dat ik met elke versoepeling blij ben.”

Sporten

Een andere versoepeling die onze kant op komt is het openen van de sportscholen. “Ja, super”, zegt Simone Castro van Move 24/7 aan de Linie. “Het heeft veel te lang geduurd.” Veel sportscholen moesten creatief zijn in hun oplossingen en sommigen hebben buiten een sportplek gecreëerd, net zoals Move 24/7. “Op 25 januari zijn we met de outdoorfitness gestart”, legt Simone uit. “Het was elke dag buiten een tent opzetten en aan het einde van de dag weer afbreken.” Uiteindelijk mocht de sportschool buiten een vaste tent opzetten. Voor de heropening hebben ze een vergelijkbaar reserveringssysteem als de horeca. Per sportschool mogen er namelijk maximaal 30 mensen binnen zijn.

Teleurgesteld

Bij CODA aan de Vosselmanstraat zijn ze wat minder blij. Carin Reinders, directeur-bestuurder van CODA meldt: “Wij zijn bijzonder teleurgesteld dat de voordeur nog steeds gesloten moet blijven voor publiek. Wij hebben na de tweede lockdown eind vorig jaar overtuigend bewezen dat we onze COVID-maatregelen perfect op orde hebben. Dat stap 3 van het openingsplan, voorzien op 26 mei, verschoven is naar tenminste 9 juni vinden wij onbegrijpelijk en onjuist.”

Het is nog mogelijk dat 9 juni misschien toch nog iets naar voren gehaald wordt, als de cijfers sterk blijven dalen. Hoe dan ook zal bij stap 3 de binnenhoreca ook weer open mogen, de bioscopen en theater en mogen we thuis weer 4 gasten ontvangen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!