Ontdek complexiteit in overheidszaken tijdens VPRO Tegenlicht Meet Up 055

Donderdag 31 augustus 2023

Door Redactie

Van toeslagenaffaires tot woningentekort en van erfpacht tot uitvoeringsorganen, overheidstrajecten lijken regelmatig vast te lopen. Terwijl de vingers vaak naar de politiek wijzen, is er een dieperliggend probleem dat zelden wordt benoemd: complexiteit. Valt Nederland ten prooi aan deze complexiteit en wordt het onbestuurbaar? De zoektocht naar antwoorden vindt plaats in de documentaire ‘Maak ’t Simpel’ van VPRO Tegenlicht. Deze aflevering wordt uitgezonden op donderdag 7 september om 20.30 uur op NPO 2 en is vanaf zaterdag 2 september online beschikbaar op vpro.nl/tegenlicht en NPO Start.

Onderzoek

De documentaire onderzoekt diverse overheidsdossiers waarin de overheid lijkt te verdwalen en haar koers lijkt te verliezen. De centrale vraag is: wat gebeurt er als we er niet in slagen om deze complexiteit te ontwarren? Kunnen kwesties zoals de toeslagenaffaire, stikstofproblematiek en gaswinning ooit vereenvoudigd worden?

Diepgaand

Deze prangende vragen komen aan bod tijdens de VPRO Tegenlicht Meet Up 055 op woensdag 20 september 2023 in Theater & Concert Orpheus, Restaurant O55. Hier zullen prominente sprekers spreken over beleidsgevolgen, intersectoraal denken en ervaringen met complexe regelgeving en bureaucratische obstakels. Onder de sprekers bevinden zich Albert Jan Kruiter, onderzoeker bij publieke waarden, en Jetske van Oosten, schrijver en impactontwerper. Ook zal een panel van Apeldoornse ervaringsdeskundigen, waaronder Ben Bloem en Marco Betman, hun inzichten delen.

Programma

Het programma van 20 september ziet er als volgt uit:

  • 19.00 uur: Inloop met koffie of thee
  • 19.30 uur: Start van de Meet Up met sprekers
  • 20.30 uur: Korte pauze
  • 20.45 uur: Panelgesprek en interactie met het publiek
  • 21.30 uur: Afsluiting en informele nabespreking

Praktische informatie

Kaartjes (inclusief koffie en thee) zijn beschikbaar via de eventbrite-pagina van Meet Up 055. Voor alternatieve opties of gratis kaartjes kan men contact opnemen via benbuitenhuis@icloud.com.

Meet Up 055

Meet Up 055, een initiatief van Apeldoornse inwoners, organiseert regelmatig bijeenkomsten over actuele regionale maatschappelijke onderwerpen, vaak geïnspireerd door VPRO Tegenlicht uitzendingen. Het doel is om het publiek te betrekken bij relevante thema’s en onderlinge dialoog te stimuleren. Meet Up 055 wordt ondersteund door de gemeente Apeldoorn en lokale sponsoren.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!