Ontdek het Koninklijke Spoor van de Oranjes

Donderdag 6 juli 2023

Door Redactie

Vandaag werd de audiotour ‘Royal Ride’ officieel geopend. Op de trap van Station Royaal opende Wethouder Marco Wenzkowski met een dankwoord richting de betrokken partijen en sprak hij zijn bewondering uit.

Geschiedenis

Wenzkowski vertelde meer over de geschiedenis en achtergrond van de audiotour: “de Royal Ride is een route van 12 kilometer waarbij je letterlijk en figuurlijk het koninklijke spoor van de Oranjes volgt. Je ontdekt het koninklijke spoor van Apeldoorn en onderweg luister je naar verhalen van de geschiedenis van de Oranjes in Apeldoorn.” De route start op Station Apeldoorn en leidt je via Paleis Het Loo naar de binnenstad van Apeldoorn.

De route brengt je deels langs de voormalige spoorlijn ‘Koningslijn’. Deze lijn werd in 1876 aangesloten door Willem III. Dit had verschillende redenen: voor zijn eigen gemak en in belang van het groeiende dorp. Tot 1950 reden over deze Koningslijn royals als regentes Emma en Koningin Wilhelmina.

Fietsend leren

De route loopt vanaf het kunstwerk ‘De Kus’ op het Stationsplein via meerdere tussenstops, bijzondere plekken en koninklijke haltes richting Paleis Het Loo. De route is volgens Nadia Luth, van Apeldoorn Stories, geslaagd: “het is een super leuke manier om inwoners en bezoekers, al fietsend, kennis te laten maken met de stad. Men ziet de groene glorie van Apeldoorn en wat het nog meer te bieden heeft.”

Hierna voert de route naar de Apeldoornse binnenstad. Al fietsend luister je naar historische verhalen over de Oranjes in ‘de hoofdstad van de Veluwe’. Hierover vertelt Nadia: “aan de hand van de tour krijg je de binnenstad en Paleis Het Loo te zien.”

De opening

Rond 11 uur sprongen de aanwezigen, waaronder de wethouder, op hun fiets. Tijdens de route stopten we op zes verschillende punten. Vanaf het startpunt bij Station Royaal fietsten we langs het Amaliapark, het Oranjepark en Paleis het Loo. Op deze punten vertelde Martijn de Frankrijker over de geschiedenis van de Oranjes in Apeldoorn. Deze verhalen worden ook verteld in de audiotour.

De audiotour is te beluisteren in de gratis Apeldoorn Stories app, beschikbaar voor Apple en Android. Meer informatie over de route is te vinden op de website van Apeldoorn Stories.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!