Op de fiets: de ronde van Westerwolde

Maandag 7 september 2020

Door Henk Rijke

Elk jaar gaat Henk Rijke, sinds kort verslaggever voor Apeldoorn Direct, met 3 vrienden op pad. Op de fiets. Normaal ver weg, maar dit jaar is die tocht even anders dan anders. En daar schrijft hij over. De komende week zal hij regelmatig een update plaatsen. Zoals vandaag, over de laatste dag van het weekend. 

Het is zondag. We maken er geen rustdag van, maar doen het wel rustig aan. We zijn weer met z’n vieren. Een beetje hobbyfietsen past nu eenmaal niet altijd in agenda’s en verplichtingen, maar dit voelt wel goed. Compleet. Maandag trekken we gedrieën westwaarts, vandaag is ons begin ook eindpunt. We maken een prachtige ronde door de gemeente Westerwolde. En dat is vanaf de eerste meter genieten met een hoofdletter G.

De koeien zijn hier dikker, de boerderijen rijker en keurig onderhouden, de fietspaden kronkelen uitdagend en speels door het landschap. Dorpjes lijken hier een landgoed waar de middeleeuwse Heer zijn geld verstrooit heeft over zijn onderdanen. Hier wil je wonen, alleen al om het gebouw wil je hier te kerk gaan en vooral, het moet goed voelen hier heel oud te worden. Wat ook opvalt: vele huizen met de Groningse vlag. De mensen zijn hier trots op hun afkomst. Er gaat echt niets boven Groningen.

De grens van het vergeten

Ik raak bedroeft als we Kamp De Beetse bezoeken. Opgezet als werkkamp, maar in WOII gebruikt als doorvoerkamp naar Westerbork. De rest laat zich raden. Ik lees de tekst ‘De grens van het vergeten’ met de namen op een plaquette over het verblijf van NSB vrouwen en kinderen in het kamp na de oorlog. De keuze tussen ‘wie was goed en wie was fout’ komt ook vandaag nog bij mij binnen.

Kasteelheer

Terwijl ik vlagen mee krijg van ‘de slag bij Jipsinghuizen’ slingeren we verder. Ik droom van een bestaan als kasteelheer bij Burcht Wedde – staat Bommen Berend nou daar achter een raam in de toren. Schaapjes kijken verstoort op achter een half vergane boom als wij langs komen peddelen. Ik geniet nog van deze dag als we Ter Apel al weer binnenrijden. Morgen eerst ‘a walk down memory lane’ en dan door richting Appelscha. Hoop dat de wind ons gunstig gezind is. Het begint te regenen als we net de laatste fiets droog binnen hebben gezet. Komen we weer goed mee weg.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!