Op een bankje in het park

Woensdag 22 oktober 2014

Door Wilco Westrik

Wilco Westrik

Ja… het is ook een zin uit het lied van Acda en de Munnik, maar nee daar gaat deze blog deze keer niet over. Het gaat wel over een deel van het woord in de bovenstaande zin namelijk: bankje. En niet zomaar een bankje want dit keer gaat het over een “klankbankje”.

Een klankbankje hoor ik u denken, ja een klankbankje. Weet u dan niet waar deze staat en wat dit bankje zoal kan doen? Luister naar dit relaas:

Afgelopen week ging ik bij mooi stralend weer samen met mijn fiets en camera in de aanslag op pad. Ik reed langs het Oranjepark. En wat zag ik daar aangrenzend van een wandelpad geplant staan? Niet een nieuwe boomsoort, maar een drietal gevelde bomen die werden omringd door een stalen constructie. Het geheel werd bij elkaar gehouden door groene “sjorbanden” zodat e.e.a. niet uit elkaar zou vallen. Althans zo zag het natuurlijke bankje er voor mij uit.

Ik stapte van mijn fiets en zag hoe rechts van mij twee jongeren mij aankeken en mij met hun ogen volgden hoe ik mijn ronde deed rondom dit bankje. Ik bleef stilstaan bij de achterkant van dit bankje en las dat op diverse metalen plaatjes namen van diverse bedrijven en organisaties vermeld staan.

Zo stonden daarop vermeld TDK, Hollands Hout, Staatsbosbeheer, Metropole Orkest alsmede De Nieuwe Wildernis. Verder stond op de binnenzijde van het metalen frame de volgende tekst vermeld: Luister naar de stem van de natuur, plug in en geniet. Ik zag tevens twee uit de boomstammen verstoken kabels met daaraan bevestigd twee USB aansluitingen. De bank nodigde nou niet direct uit om plaats te nemen gezien de vorm van zowel de rugleuning alsmede de zitting, maar iets in mij zei gewoon doen en voelen. Op die wijze zullen toch veel meer Apeldoorners dit bankje met een bezoek gaan vereren en van de stem van de natuur gaan genieten?

Ik pakte mijn telefoon en keek wat naar de aansluitingen die op deze multifunctionele apparaten van tegenwoordig aanwezig zijn. maar mij werd al snel duidelijk dat ik toch echt een heuse eigen hoofdtelefoon nodig had om ook maar iets van geluid uit dit bankje geproduceerd te gaan krijgen. Jammer want ik had graag de stem van de natuur van zich doen horen spreken.

Geen geluid en een illusie armer keerde ik huiswaarts maar niet voordat ik het klankbankje op de foto had vastgelegd. Een bijzonder fenomeen. Thuisgekomen stond ik nog in twijfel om diezelfde middag terug te fietsen om mogelijk alsnog te kunnen genieten van de stem van de natuur. Tijd technisch gezien was daarvoor geen gelegenheid meer en ik besloot om op het internet eens nader te onderzoeken wat het geluid zou zijn wat ik dan wel niet had gemist.

Het blijkt dat een heuse ontwerper genaamd Piet Hein Eek zich bemoeit had met dit natuurelement met sjorbanden en metalen frame. In dit frame, zo las ik, zitten zonnepanelen bevestigd die ervoor zorg dragen dat dit bankje energie opdoet uit de zonnestralen en dat zodoende de muziekinstallatie wordt voorzien van zijn stroom. Wat een geniaal idee zeg. Ook het Metropole Orkest welke momenteel bezig is met een rondtoer door de Nederlandse theaterzalen had dus meegewerkt aan de stem van de natuur.

Met mijn ogen dicht en de geluiden van YouTube via mijn laptop op de achtergrond stelde ik mij voor dat ik weer op dit klankbankje zat. Deze keer met uitzicht op de vijver in het Oranjepark met daarin de kwakende eendjes groot en klein, de vissen met hun geluiden; ‘blub blub’, met een verdwaalde vos die op een gruwelijke wijze een jong gansje voor zich wilde nemen als ontbijt. Maar ook de hossende meute van een stel schapen en edelherten en hinden die sierlijk samen hun weg zochten over de grote stille heide.

Abrupt word ik helaas wakker geschud door vraag onze dochter. Benieuwd ben ik of de voorstelling welke ik zondag ga zien en beluisteren in theater Orpheus ook daadwerkelijk overeen komen met de geluiden en beelden van het #klankbankje in het Oranjepark.

 

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Oranjepark Apeldoorn

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!