Open Dag in Ijzertijddorp Haps.

Maandag 8 augustus 2022

Door Redactie

Wat is een ijzertijddorp zonder ijzertijdovens?! In het Hapsdorp, verscholen in de bossen rond Apeldoorn, worden binnenkort twee ovens gebouwd van teem. Daarin wordt ijzeroer (ijzererts) gesmolten om het ijzer eruit te winnen, op de manier waarop onze prehistorisch voorouders dat deden. Het stoken van de ovens vindt plaats op zondag 14 augustus. Bezoek is welkom!

De ovens worden gestookt tot een temperatuur van 1200-1400 C en elke 10 minuten gevoed ‘met nieuwe houtskool en ijzeroer. Met behulp van blaasbalgen en de spierbundels van een enthousiaste vrijwilligersgroep worden ze tijdens het stookproces een uur of acht op de juiste temperatuur gehouden. Tijdens het stoken worden zand en andere onzuiverheden uit het ijzeroer gesmolten om zo veel mogelijk ijzer te kunnen winnen. Tenslotte worden ze geopend en met een spectaculaire vonkenregen komt de ijzeropbrengst dan tevoorschijn.

Geinteresseerden zijn op deze dag van harte welkom om het Hapsdorp te bezoeken. Er is vuur, gezelligheid, hapsthee, en wat te knutselen voor de kinderen. Het dorp is te bezoeken van 11.00 tot 19.00 uur. Het openen van de ovens zal naar schatting einde middag gebeuren. Hapsdorp is te bereiken vanaf ‘Parkeerplek Veluwe’ (google maps) aan de Soerenseweg 300. Vanaf daar loopt of fietst u 300 meter over het zandpad naar het dorp. Het dorp is niet met de auto bereikbaar.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!