Open Hofkerk opent haar deuren tijdens de Open Monumentendagen

Donderdag 27 augustus 2015

Door Redactie

Open huis en kinderworkshop ‘glas in lood’ | zaterdag 12 september | Boerhaavestraat 60, Apeldoorn  

De Open Hofkerk is een van de meest kenmerkende gebouwen in de bijzondere wederopbouwwijk Kerschoten. De kerk werd – net als een groot deel van de woonhuizen in de directe omgeving – in 1966 ontworpen door architect David Zuiderhoek. Kerschoten bestaat vijftig jaar en staat daarom jaar centraal in de Atlas van Apeldoorn, een project waarbij CODA in samenwerking met leden van het Erfgoedplatform, wijkbewoners en andere samenwerkingspartners jaarlijks één wijk of dorp in de gemeente Apeldoorn onder de loep neemt. Zaterdag 12 september opent de Open Hofkerk haar deuren voor het publiek en maakt daarmee ook deel uit van de Open Monumentendagen die op 12 en 13 september plaatshebben. Het thema is Kunst & Ambacht en zowel de architectuur van de kerk als de kinderworkshop Maak je eigen ‘glas in lood’ kunstwerk sluiten daar goed bij aan.

De protestantse Open Hofkerk is een opvallend gebouw dat in het stedenbouwkundige plan van Kerschoten een prominente plek inneemt aan de kruising van twee hoofdwegen, namelijk de Edisonlaan en de Boerhaavestraat. Op deze plek waren meer bijzondere gebouwen bij elkaar geplaatst, zoals de kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen en de inmiddels gesloopte christelijke MTS. Na de Tweede Wereldoorlog was het bijna vanzelfsprekend dat er bij de aanleg van grotere woonwijken ook kerken voor verschillende gezindten gebouwd werden. Net als scholen voor lager onderwijs, een winkelcentrum en een kruisgebouw voorzagen deze kerken in de basisbehoeften van de wijkbewoners.

Geplooide muren en bijzondere details

Het complex bestaat uit een kerkzaal met nevenruimtes en een (voormalige) kosterswoning rondom een voorhof. De hoog oprijzende kerkzaal is grotendeels van baksteen en heeft enkele grote vensterpartijen met prachtige glas-in-loodramen. Heel bijzonder zijn de geplooide muren. Geïnteresseerden kunnen zaterdag 12 september tussen 10.00 en 17.00 uur de prachtige architectuur van het in- en exterieur bekijken. In verband met vijftig jaar Kerschoten is in de kerk ook de foto-expositie Vijftig jaar het Appèl & Kerschoten te zien. 

Gratis kinderworkshop Maak je eigen ‘glas in lood’ kunstwerk

Kinderen en hun ouders kunnen zaterdag 12 september tussen 14.00 en 16.00 uur een eigen kunstwerk van ‘glas in lood’ maken. De deelnemers gaan eerst inspiratie opdoen bij het prachtige glas-in-loodraam in de kerk dat ontworpen is door Hanneke Zuiderhoek, de dochter van de architect. Vervolgens gaan ze zelf aan de slag met hun eigen ‘glas-in-lood’ kunstwerk, gemaakt van transparant papier en zwart karton. Wanneer je dit kunstwerk voor het raam hangt, geeft dit een prachtig effect! Deelname is gratis en kinderen (en volwassenen) zijn tussen 14.00 en 16.00 uur van harte welkom.

Nationale Orgeldag

De Nationale Orgeldag heeft dit jaar plaats op zaterdag 12 september en de Open Hofkerk doet hier ook aan mee. Bezoekers kunnen niet alleen naar het orgelspel luisteren maar kunnen tussen 11.00 en 15.00 uur ook zelf op het orgel spelen. Daarnaast is er regelmatig een presentatie rond de speeltafel.

Atlas van Apeldoorn

CODA neemt jaarlijks in samenwerking met leden van het Erfgoedplatform, wijkbewoners en andere samenwerkingspartners één wijk of dorp in de gemeente Apeldoorn onder de loep. Dit jaar is dat de wijk Kerschoten die het vijftigjarig jubileum viert. Het volledige programma van de Atlas van Apeldoorn en het programma rondom het jubileum is te bekijken op www.coda-apeldoorn.nl/atlaskerschoten.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!