Open Monumentendagen 2020: een verrassende Apeldoornse ontdekkingstocht

Zaterdag 29 augustus 2020

Door Henk Rijke

Wat heeft onze stad toch veel te bieden. Ik fiets de scholenroute, onderdeel van Nederlands grootste, gratis toegankelijke, landelijke evenement op gebied van cultuurhistorie: de BankGiro Loterij Open Monumentendagen. Jaarlijks doen hier in Apeldoorn zo’n 12.000 a 13.000 mensen aan mee. De 34e editie vindt plaats op zaterdag 12 en zondag 13 september 2020.

Oké, ik fiets een paar keer verkeerd en Hoog Soeren is aan het eind best even klimmen, maar dan heb je ook wat en het besef hoe mooi Apeldoorn is groeit met de minuut.

Thema

Het thema dit jaar is ‘leermonument’. De route bestaat uit scholen en voormalige schoolgebouwen; vaak monumentale panden die in de loop van de tijd dikwijls een andere bestemming hebben gekregen.

Verrassend feest der herkenning

Ik val van de ene verbazing in de andere. Tijdens mijn ruim 30 kilometer durende fietstocht, inclusief ‘coronaproof’ koffie en plaspauze in en om het centrum van Apeldoorn, zie ik gebouwen waar ik al jaren regelmatig langs kom eigenlijk pas echt voor het eerst, zoals de Joodse school in de Waldeck-Pyrmontstraat. Ik ontdek universiteiten, bijzondere kunstwerken en word verrast op plaatsen die tot nu toe voor mij slechts de verbinding tussen twee bestemmingen vormden.

Ik merk dat nogal wat schoolgebouwen verbouwd worden tot woningen en hoop dat de glas-in-loodramen in de voormalige Koningin Wilhelmina school bij de aanstaande verbouwing worden behouden. Ik zie kinderen met een lach op hun gezicht spelen bij de ‘old school’, een prachtig plekje aan de Oude Beekbergerweg. Kortom: ik geniet van de monumenten en mijn fietstochtje, hoe leuk wil je het hebben.

Corona

Dit jaar spreekt de organisatie van een ‘Open Monumentendagen lightversie’. Op de site en in het programmaboekje wordt het corona protocol uitgelegd. Reserveren is één van de maatregelen. De Open Monumentendagen zijn gratis te bezoeken, maar voordat een bezoek kan worden gebracht dient de betreffende locatie via de site te worden gereserveerd. Daar staat aangegeven hoe, voor welke locatie(s) en voor welk tijdslot kan worden gereserveerd. Locaties zijn in principe op beide dagen geopend tussen 11.00 en 17.00 uur, maar er zijn ook uitzonderingen.

Over elk van de 31 panden van de scholenroute is informatie te vinden in het programmaboekje. Tijdens het fietsen flitst de geschiedenis van het onderwijs in ons land aan mij voorbij: een Rijkskweekschool, een ambachtsschool maar ook een meisjesschool en Fransche school, kom daar nu nog maar eens om.

Het programmaboekje is online beschikbaar op www.monumentendagenapeldoorn.nl. Een gedrukt exemplaar kan vanaf eind augustus gratis worden afgehaald bij CODA (alle vestigingen), verschillende boek- en tijdschriftenwinkels en diverse horeca gelegenheden in Apeldoorn.

Bewaar exemplaar

Een tip: bewaar het boekje. De scholenroute is iedere dag van het jaar te fietsen of te voet af te leggen. Van zeven panden van deze route zijn, alleen in het weekend van 12 en 13 september, de deuren geopend, waaronder voor het eerst twee voormalige schooltjes in Hoog Soeren, de Wittenborg University en van de Theologische Universiteit Apeldoorn. Een plattegrond in het midden van het boekje helpt je op weg.

Er zijn buiten de scholenroute vijf andere leermonumenten waar je binnen mag kijken waaronder Parc Spelderholt, de villa naast de voormalige Romijn Apotheek waar nu lunchroom Brownies&downieS gevestigd is en het Herinneringscentrum Apeldoornsche Bosch.

Gidsen, vertelgenootschap en muzikale omlijsting

Voor wie meer wil weten over cultuurhistorie, erfgoed en architectuur zijn gedurende het weekend gidsen van het Apeldoorns Gidsen Collectief aanwezig en brengt het Vertelgenootschap Apeldoorn de geschiedenis van Apeldoorn tot leven. Muzikale omlijsting wordt verzorgt door de muziekkring De Veluwse Cantorij en het Pistache Rietkwintet. Ook zijn er Klassendagen waarbij leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 van het primair onderwijs de kans krijgen om de verschillende monumenten digitaal te ontdekken en is er het Mystery Monument Diner. Alle optredens staan vermeld in het programmaboekje.

Centraal informatiepunt

Het centrale informatiepunt is in het Apeldoornse stationsgebouw Statie. Vanaf het Stationsplein (tegenover de taxistandplaats) vertrekken gratis oldtimer pendelbussen van Stichting Veteraan Autobussen eenmaal per uur naar Parc Spelderholt in Beekbergen (vv).

Het laatste nieuws tijdens het weekend is ook te volgen op de site of via Facebook.

Voor meer informatie kijk je op monumentendagenapeldoorn.nl of erfgoedplatformapeldoorn.nl/openmonumenten

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!