Help de bevolking van Oekraïne

Oproep aan bezitters van schilderijen met Veluws landschap

Woensdag 25 januari 2012

Door Redactie

Bezoekers van de overzichtstentoonstelling Gust van de Wall Perné – Nieuwe Kunst rond 1900 in CODA Museum verbazen zich regelmatig over de grote hoeveelheid en het zeer gevarieerde werk in deze tentoonstelling. Hoe kan een kunstenaar die al op 34-jarige leeftijd stierf zoveel geproduceerd hebben: van boekbanden, meubels, schilderijen en kleding tot illustraties, weefkunst, boeken en grafiek? Omdat er nog veel meer te tonen is, voegt CODA Museum deze week een aantal nieuwe objecten toe aan de tentoonstelling.

Museum Meermanno – Huis van het boek in Den Haag is met een aantal bruiklenen vertegenwoordigd in deze tentoonstelling. Omdat de bruikleentermijn van de prachtig boekbanden en ontwerptekeningen van Museum Meermanno vanwege de kwetsbaarheid van de objecten beperkt is, heeft CODA nu een twintigtal nieuwe stukken uit diezelfde museale topcollectie kunnen toevoegen. CODA Museum is daarnaast bijzonder trots een nieuw schilderij dat onlangs op een veiling opdook – een heidelandschap uit 1907 – in de tentoonstelling op te kunnen nemen. Het werk is typerend voor onderwerp en stijl van Van de Wall Perné. Het toont een even fraai als ook onherbergzaam Veluws landschap; treffend en liefdevol vastgelegd op het doek.

OPROEP
Het is zeer waarschijnlijk dat er meer werk van Van de Wall Perné in het bezit is van particulieren. Als u eigenaar bent van een Veluws landschap van onbekende herkomst, kijk dan nog eens goed. Van de Wall Perné signeerde niet consequent, maar mogelijk bent u toch eigenaar van een van zijn schilderijen. Weet u dat niet zeker? Neem dan contact op met CODA-conservator Stefan Rutten via 055-5268400 of stuur een mail naar s.rutten@coda-apeldoorn.nl.

Gust van de Wall Perné in CODA Museum
CODA Museum presenteert tot en met 26 februari 2012 de overzichtstentoonstelling Gust van de Wall Perné – Nieuwe Kunst rond 1900. Gust van de Wall Perné was een zeer veelzijdig kunstenaar die, precies honderd jaar geleden, op 34-jarige leeftijd overleed. Hij heeft echter een groot oeuvre opgebouwd dat bestaat uit boekbanden, illustraties, grafiek, schilderijen, meubels, reformkleding en weefkunst. Van de Wall Perné liet zich inspireren door sprookjes, volksverhalen en zijn geboortegrond de Veluwe. De tentoonstelling laat een groot aantal werken zien die nog niet eerder op dergelijke wijze bijeengebracht werden.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Kunst Muziek

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?