Opvang bieden aan Oekraïners: hoe zit het in Apeldoorn?

Maandag 7 maart 2022

Door Redactie

De oorlog in Oekraïne blijft escaleren en daardoor hebben miljoenen mensen hun huizen verlaten. Een deel is in hun thuisland gebleven, terwijl anderen de grens over zijn gegaan. Het aantal van deze Oekraïnse vluchtelingen loopt in grote getallen op. Organisaties, overheden en inwoners in Nederland zetten zich nu in om deze mensen op te vangen. De overheid spreekt met gemeenten af wat er mogelijk is voor een grootschaligere aanpak. Inwoners van Oekraïne kunnen Nederland inreizen zonder visum en hier 90 dagen vrij verblijven. Daarom melden mensen zich aan om gastgezin te worden voor Oekraïners, dat kan je ook al in Apeldoorn doen.

Vluchtelingen

De veiligheidsregio’s, waaronder veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), hebben de taak gekregen om elk 2.000 Oekraïnse vluchtelingen op te vangen en alles rond deze opvang te coördineren. De VNOG is in gesprek om te kijken wat de mogelijkheden zijn, vervolgens wordt alles dan verder met de gemeenten uitgewerkt. Het hele proces loopt pas sinds afgelopen vrijdag, dus de gemeente Apeldoorn en de VNOG kunnen nog niet ingaan op vragen. De komende tijd moet duidelijk worden wat de gemeente kan doen en ook welke rol jij als inwoner daarin kan spelen.

Wat kan jij nu al doen?

Online heeft de gemeente Apeldoorn op hun website al een speciale pagina gemaakt voor alles rond Oekraïne. Zowel contactgegevens als informatie rond andere zaken, zoals het inzamelen van hulpgoederen door de stichting Werkgroep Hulpgoederen Oost-Europa (WHOE), het contract van de gemeente met het Russische aardgasbedrijf Gazprom en de sirene op de eerste maandag van de maand. Ook heeft de gemeente het over de opvang van vluchtelingen. Uit voorzorg zijn ze al aan het inventariseren naar ruimte voor Oekraïners, ondanks dat het nog niet duidelijk is wat de plannen worden. Bij de gemeente kan je jezelf ook alvast aanmelden als gastgezin. Stuur een mail naar gemeente@apeldoorn.nl en geef in de mail je naam, telefoonnummer, e-mailadres en hoeveelheid opvangplekken door. Als er meer duidelijkheid is, komt de gemeente Apeldoorn hierop terug.

Zowel de veiligheidsregio als de gemeente verwijzen ook door naar Vluchtelingenwerk Nederland. Zij hebben online een centrale pagina waarop je veel informatie over vluchtelingenhulp kan vinden. Zo staan er ook mogelijkheden om te doneren, jezelf in te zetten als vrijwilliger of opvang te bieden. Vluchtelingenwerk Nederland werkt voor de laatste optie samen met Takecarebnb, een organisatie die vluchtelingen en gastgezinnen met elkaar kan verbinden. Via hun website kan je jezelf ook aanmelden als gastgezin. Als er duidelijk is hoe gemeenten opvang gaan bieden wordt je gematcht met een vluchteling.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!