Orpheus: Maarten van Rossem treedt op: Ontnuchterend

Vrijdag 4 december 2015

Door Pedro Waldenaar

PR Orpheus

Maarten van Rossem, geboren in 1943 in Zeist, uit een gezin van drie kinderen, Amerika-deskundige, treedt donderdag 3 december 2015 op in Orpheus. Of liever gezegd geeft een 1,5 uur durend hoorcollege waarbij er een intensieve dialoog is met het aanwezige publiek.

Het thema van de avond heet ‘Paniek’. Maarten begint met onze huidige premier te citeren: “Wij zijn in oorlog!”.

Heeft u er iets van gemerkt?” vraagt Maarten aan het publiek. “Ik niet”; getuige het feit dat u toch gewoon naar de schouwburg bent gekomen. En hier hebben we gelijk de kern van het betoog van Maarten te pakken: steeds nagaan of het wel waar is; steeds de Grote Woorden van onze politici toetsen op daadwerkelijke feiten. Is het wel zo? Is het wel oorlog?

We bombarderen op grote schaal in Syrië en onze premier zegt dat we in oorlog zijn”. “en die Cameron, die verschrikkelijke Cameron wil ook zo graag mee doen”. Maarten legt ons haarfijn uit dat politici graag grote woorden gebruiken om hun daden te billijken; om steun te krijgen om nog meer bombardementen uit te voeren; oftewel om daadwerkelijk een oorlog te veroorzaken. President Hollande is in zijn ogen oerdom: hij trapt in de valkuil die terroristen zo levensgroot voor hem opzetten.

Waarom die paniek; terwijl de kans om in het verkeer om te komen vele malen groter is; waarom die paniek; wat zijn nu de reële risico’s? “Is na 9/11 de westerse beschaving ingestort?” vraagt Maarten aan het publiek. “Het is eerder andersom, de westerse beschaving heeft voor een groot deel schuld aan het ontstaan van IS!”

De westerse beschaving zag het als heilig doel om de landen in het Midden-Oosten onze democratie op te leggen. “Kijk eens naar die gruwelijk Arabische Lente, wat heeft dit voor goeds gebracht?” “Kijk eens naar Libië; wat een verschrikkelijke chaos is daar nu; de stammen in dat land vechten elkaar de tent uit”. Er is een religieus conflict ontstaan waarbij niemand weet hoe dit af gaat lopen en de westerse landen voeren de bombardementen nog verder op!! Het terrorisme wordt op deze manier alleen maar gestimuleerd!!

Maarten is een meester in het relativeren, een meester in het verklaren; een meester die met humor het publiek 1,5 uur weet te boeien. Zijn boodschap is geruststellend: Terroristen zijn domme mensen; Terroristen zijn nog steeds niet in staat om het hart van de westerse samenleving te treffen; maar ook de overheid slaapt. Zijn tip aan de terroristen: “Blaas de energie centrales op”. Dan pas tref je het hart van de westerse samenleving; dat pas is het echt oorlog.”

Waarom bemoeien we ons met andermans’ conflicten? Waarom? Laten we hier mee ophouden; laten we ophouden onze beschaving een ander op te dringen!” Een mooie boodschap om mee af te sluiten; het was een ontnuchterende avond.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!