Oscar’s beeld: Cosplay in Finnegan’s

Vrijdag 18 november 2022

Door OscarDeWit

Cosplay

De Ierse pub Finnegan’s, aan het Caterplein in het centrum van Apeldoorn, was op deze bewuste zondag het decor van een cosplay groep. Voor wie de definitie van cosplay niet kent, volgens Wikipedia:” Cosplay (Japans: コスプレ, kosupure) is een vorm van performance art waarbij de deelnemers gebruikmaken van kostuums en accessoires om een bepaald personage of idee uit te beelden. In de ruimere zin van het woord verwijst cosplay naar alle gekostumeerde rollenspellen buiten het podium om, ongeacht de culturele context “. In Nederland zijn er een paar grote cosplay events die altijd bij een kasteel plaats vinden, bijvoorbeeld: Elfia Haarzuilens, Elfia Arcen en Castlefest zijn de bekendste, daar ben ik ook altijd te vinden met mijn camera.

Dickens Deventer

Ik kwam in aanraking met mensen van deze groep tijdens een eerder event in Deventer. Elk jaar leg ik hier de karakters van Dickens vast met mijn camera. Het Dickens Festijn is dus ook een soort cosplay. Dit evenement is bijzonder omdat het in een mooie setting plaats vind, namelijk in het Bergkwartier. Hier stralen de oude steegjes, woningen en kraampjes de sfeer van toen uit. Het is daarom voor mij een geliefd evenement om te fotograferen. Zo ontstond het idee om een fotoshoot te houden in een setting die paste bij mijn fotografie en voor een groot gedeelte bij deze groep. Nu had ik al eerder een shoot gedaan met een andere cosplay groep, maar dan in cafe de Flierefluiter. Dat was mijn eerste ervaring met shooten op locatie en met zoveel mensen. Naar aanleiding van deze shoot kreeg ik het verzoek of ik nog een keer een soort gelijke shoot wilde doen en of ik een locatie wist. Uiteraard wist ik een een mooie plek en dus kwam ik uit bij Finnegan’s. Ik heb de telefoon gepakt en gevraagd of ik op een zondag een shoot mocht doen met ongeveer 12 man verkleed als piraten. Zo werd de datum gezet.

Finnegan’s

De dag was daar en iedereen druppelde binnen. Sommigen bekend en sommigen onbekend voor mij. Nu was het bekijken hoe we één of meerdere settings konden maken. Op deze shoot was nog een 2e fotograaf aanwezig en zo bespraken we de verschillende settings en waar we begonnen. De scene zoals in de foto vond ik een mooie plek vanwege de de deuren, bankjes en stenen muur. De kapitein is in gevecht en de dame lijkt het tafereel totaal te ontgaan, dromerig kijkt ze voor zich uit.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!