Oscar’s beeld: Geboorte van de viool

Vrijdag 16 december 2022

Door OscarDeWit

Muziekwinkel

Vroeger fietste ik regelmatig over de Arnhemseweg en tijdens deze fietsritten viel er altijd één huis op. Dit huis had een buitengewone mooie ruimte die mij fascineerde. In deze ruimte stonden en hingen diverse muziekinstrumenten en ik had nog nooit zoveel violen aan de muur zien hangen. Van wie was dat huis, wie woonde daar, wat voor persoon is dit, deze vragen bleven mij altijd bij.

Hans de Louter

Jaren later, toen ik mijn fotografie weer had opgepakt en bezig was met het ontwikkelen van mijn stijl, was ik aan het bedenken wat nu paste bij mijn soort fotografie. Ik was al in contact gekomen met Kees Blom ( fijnschilder ) en dat bracht mij op het idee om andere ambachten in en rond Apeldoorn vast te leggen. De eerste die ik voor de camera kreeg was Kees Blom zelf en tijdens onze shoot vertelde hij dat ik Hans de Louter moest contacten, Kees gaf Hans namelijk schilderles, en hij past mooi in jouw project. Dus het huis waar ik altijd voorbij fietste daar woont Hans de Louter dus. Kon ik dan al die mooie instrumenten en Hans de Louter zelf vast leggen….

Eerste contact

Eenmaal thuis gekomen van de shoot bij Kees Blom mailde ik Hans de Louter. In mijn mail stuurde ik wat foto’s mee van shoots die ik eerder had gedaan zodat Hans een indruk kreeg van de stijl. Uiteindelijk werd het contact gelegd, ik kreeg Hans aan de telefoon en hij was nog al terughoudend omdat hij wel vaker verzoeken kreeg en begrijpelijk niet alles kon honoreren. Uiteindelijk stemde hij toch toe en hebben we de datum geprikt voor de shoot. Het huis waar ik altijd langs reed, de man die daar woont ging ik nu bezoeken, ik vond dat zeer bijzonder.

Terug in de tijd

De dag was aangebroken om Hans de Louter te bezoeken, op naar de Arnhemseweg 139. Ik parkeerde mijn auto, pakte mijn spullen en liep het pad op en belde aan. Hans deed open en we liepen direct naar de kamer die ik altijd van de buitenkant had gezien. Daar hangen alle violen, staan de gitaren, is er een vitrine kast met muziek items, een piano, oude vioolkisten en nog veel meer. Voor mij een snoepwinkel waar ik mijn fotografie op los kon laten. Éénmaal bezig kwam Hans tussendoor even langs om te kijken of alles lukte en als ik klaar was kon ik door de deur richting werkplaats. Toen Hans weer kwam kijken was ik net klaar en liepen we samen richting zijn werkplaats om even in de keuken een stop te maken voor een bak koffie. Het leek of ik terug ging in de tijd, een prachtig oud fornuis in een mooie authentieke omgeving.

Viool

Na de koffie liepen we door naar de werkplaats, Hans was bezig met het beginproces van de viool. Op de foto zie je de binnenmal met de zes aangezette hoekjes later worden hier de zijwanden opgezet. In de werkplaats kon ik Hans vastleggen tijdens zijn werk en na al die jaren kon ik dan eindelijk dit huis bezoeken en de bewoner spreken en vastleggen voor de camera, wat een mooie en bijzondere ervaring was.

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!