Oude school brengt playground tot leven

Maandag 17 januari 2011

Door Randy Gasper

De Dunk Donk Playground is een basketballveldje aan de Steenhouwersdonk in de Maten die op 8 februari a.s. alweer zijn 19e verjaardag viert. Twee keer per jaar organiseert de Stichting Dunk Donk Playground in samenwerking met Accres Apeldoorn een heus toernooi, waar deelnemers in teams van 3 spelen om diverse prijzen.

Afgelopen zondag was het weer zover. Toen werd in het kader van het nieuwe jaar dat inmiddels alweer 2 weken verder is, de DDP 3-on-3 New Years Open Run gehouden. Een toernooi waar iedereen die een beetje de regels kent aan mee kan doen. Dit toernooi werd zowaar niet traditioneel ingevuld door de jongste talenten van  Apeldoorn. Door toetsweken op diverse scholen moesten zij verstek laten gaan. De verrassing was dan ook groot dat de organisatie toch nog 18 man op de been kon krijgen voor dit toernooi.

De onverwachte steun kwam uit de hoek van de “old school.” Oftewel de grondleggers van dit veldje. Spelers die 19 jaar geleden op een koude winterdag de eerste lijnen verfden op het teerveld aan de Steenhouwersdonk, kwamen in grote getale de naam en eer van het speelveld – hun playground – verdedigen. Onder muzikale begeleiding van DJ Elmer J – die vooral muziek uit de jaren 80 draait – werd er met 6 teams als vanouds gestreden om de beste plekken in de poule, om vervolgens via een play-offs te strijden om de hoofdprijzen. De strijd was hard, maar sportief en zoals het met streetball gaat soms tot het randje, maar nooit erover.

Streetball is de wat ruwe variant van het basketball in de zaal met als grootste verschil dat er geen scheidsrechters zijn. Dat betekent dat de correcties op persoonlijke fouten en het afkeuren van slecht gedrag de volledige verantwoordelijkheid is van de spelers zelf. Hierdoor geldt meer het recht van de sterkste en kan je louter respect afdwingen bij de andere spelers door te zorgen dat je beter bent dan de rest. Hoewel je toch met een team speelt (3 in plaats van 5) ben en blijf je als speler verantwoordelijk voor het teamresultaat. Streetball is dus een spel van individuele klasse gecombineerd met een stuk teamwork en onderling respect.

Het winnende team was het team van Joek Bekhof, Anthony Lokwa en Michiel Thalen. Zij bogen in de finale een 16 – 19 achterstand om tot een 24 – 21 overwinning op het team van Erik Wagenaar, Michael Blankestijn en Martin Scipio. De trootsfinale werd gewonnen door Juist van Uitert, Kevin de Wacht en Peter Pauw. Het toernooi verplaatst zich in juni naar het buitenveld.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!