Oude vertrouwde draaiorgel klinkt mooier na grondige restauratie

Zaterdag 31 maart 2018

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Na een twee maanden durende restauratie heeft Robin Hendriks vandaag, zaterdag 31 maart, weer zijn eigen vertrouwde draaiorgel ‘De Scala’ mee naar Apeldoorn genomen. Robin is inmiddels zo’n 2 ½ jaar enthousiaste eigenaar van het draaiorgel en op zaterdagen een vertrouwd gezicht in het centrum van Apeldoorn. Zijn draaiorgel is zijn grote hobby naast zijn vaste baan bij een loon-/verhuurbedrijf in de baggerwerkzaamheden.

Het orgel dateert van voor de 1e wereldoorlog. ,,Eigenlijk heb ik ‘De Scala’ met noodgrepen aan de gang gehouden. En het is een mooie, maar ook dure hobby, dat wel.” Mede dankzij de hele, halve of andere euromunten die men in Apeldoorn in zijn centenbusje doet, heeft hij ‘De Scala’ kunnen laten restaureren.

De restauratie

,,Bijna alles moest gerestaureerd worden”, gaat Robin verder. ,,Nu ben ik ook een enorme perfectionist en wil alles gewoon weer optimaal hebben. Het binnenwerk van het orgel was totaal versleten, er zaten onderdelen in die vanaf de jaren 20/30 enorm hard hebben moeten werken. Bij de start van de restauratie is het instrument van de wagen af getild en is men begonnen het orgel leeg te halen. Een klein deel van het front en de drie beelden van het orgel zijn naar de schilder gebracht om te laten bijwerken en er een stuk uit te zagen. Hiermee komen de klanken van de baspijpen beter tot hun recht. Maar er is nog veel meer opgeknapt, te veel om op te noemen. Gelukkig is hij weer tip top.”

Draaiorgelman met plezier in Apeldoorn

,,Een goede vriend van mijn opa had (model)treintjes en die vond ik erg leuk. Hij had ook diverse kleine orgeltjes waarmee hij geregeld speelde in ons dorp. Ik was er niet bij weg te slaan. Mijn moeder kreeg me bijna niet meer mee. Ze kocht voor mij maar een cd met draaiorgelmuziek. Die draai ik nog geregeld. Wat later was ik bij vele orgelmensen in Alphen a/d Rijn als hulp actief. Daarna bijna tien jaar elke zaterdag in Amersfoort. En nu, met mijn eigen orgel, al weer bijna drie jaar in Apeldoorn. Met veel plezier! Ik kijk de hele week uit naar mijn zaterdag om lekker op pad te gaan en mensen blij te maken met draaiorgelmuziek! Want zeg nou zelf, er is toch niks mooiers om een lach op iemands gezicht te zien?”

Nog een orgel

Robin heeft nog een draaiorgel in eigendom, ‘Het Labre” orgel. Dit orgel stond op het punt om te verdwijnen naar het buitenland. ,,Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad”, aldus, ,,Ik heb alles op alles gezet om dit orgel ook aan te kunnen schaffen, en hij staat er. De jongen die mij bij de start in Apeldoorn hielp, staat nu met het Labre orgel voor zijn plezier elke zaterdag in de binnenstad van Zwolle. Maar hij mist Apeldoorn nog geregeld!” Vanaf 3 februari kwam Robin naar Apeldoorn met een leenorgel ‘De Joker’: ,,Ben bijzonder blij dat ik dit orgel mocht lenen, want iedereen die een draaiorgel bezit is er enorm zuinig op en leent hem niet graag uit.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!