Oudste vereniging van Apeldoorn viert 175-jarig jubileum én zoekt nieuwe voorzitter

Woensdag 10 juli 2024

Door Kevin van Es

Sociëteit Apeldoorn viert dit jaar haar 175-jarig bestaan. De vereniging kent een rijke historie die teruggaat tot 1849. Huub van Riggelen, de huidige voorzitter, vertelt enthousiast over het jubileum en de bijzondere positie van Sociëteit Apeldoorn: “We zijn niet alleen een van de oudste sociëteiten van Nederland, maar ook de oudste vereniging van Apeldoorn.” Daarnaast is de vereniging opzoek naar een nieuwe voorzitter.

Op 11 juli 1849, kreeg Sociëteit Apeldoorn officiële toestemming van Koning Willem III om opgericht te worden. Deze toestemming volgde kort na de inhuldiging van de koning op 12 mei van dat jaar, na het overlijden van Koning Willem II op 17 maart. Oorspronkelijk opgericht als een schuttersvereniging, kreeg de Sociëteit pas in 1879, dertig jaar later, een eigen gebouw aan de Kerklaan.

Teruglopend ledenaantal

Vroeger had de sociëteit een prachtig pand aan de Kerklaan, dat in 2018 verkocht moest worden vanwege het teruglopende ledenaantal. Van Riggelen legt uit: “Op dit moment hebben we nog 250 leden, terwijl dit er vroeger 500 á 600 waren. Maar we zijn veerkrachtig gebleven; onze nieuwe locaties, zoals bij de Boschvijver, bieden een plek voor lees- en bridgeclubs, evenals voor lezingen.”

Ondanks de veranderingen blijft Sociëteit Apeldoorn trouw aan haar kernwaarden. “We bieden een gevarieerd activiteitenprogramma en mooie lezingen, exclusief voor leden maar open voor introducés,” aldus Van Riggelen. “We vieren ons jubileum met een speciaal programma, waaronder oranje wandelingen met wandelclub Hoog Soeren en een boekbespreking met schrijver Arnold Sweers.”

De tijden veranderen enorm, zo weet Huub ook: “Het is een uitdaging om dit soort verenigingen neer te zetten zodat nieuwe leden binnenkomen. Bij ons lukt het redelijk goed. Het hele sociale over de wereld verandert, maar de behoefte om samen te komen blijft.” Naast festiviteiten zet de sociëteit zich in voor inclusiviteit, met initiatieven zoals een maquette van Paleis Het Loo voor blinden. “Deze wordt op 3 oktober onthuld als onderdeel van ons jubileumprogramma.”

Nieuwe voorzitter

Tegelijkertijd staat de sociëteit voor een nieuwe uitdaging: het vinden van een nieuwe voorzitter. “Na zes jaar draag ik graag het stokje over,” zegt Van Riggelen. “De zoektocht is uitdagend, maar we zijn ervan overtuigd dat we een geschikte opvolger zullen vinden.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.300 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!