Paaltjes worden geslagen voor toekomst verkeer Apeldoorn

Dinsdag 9 juni 2015

Door Redactie

Medea Huisman

Meer ruimte voor de fiets, anders georganiseerd openbaar vervoer en niet méér wegen, maar knelpunten oplossen bij bestaande wegen. Zijn dat de kernopgaven voor het verkeer in Apeldoorn? Die vraag stelt het college aan de gemeenteraad die de Koersnota Verkeersvisie Apeldoorn donderdag 11 juni bespreekt tijdens de Politieke Markt. Daarna worden de opgaven nader uitgewerkt en kan de verkeersvisie voor het einde van het jaar worden afgerond.

Door onder meer technologische ontwikkelingen veranderen het verkeer en vervoer snel. Verantwoordelijk wethouder Johan Kruithof: “De technologie biedt allerlei kansen voor e-mobility. We kunnen steeds makkelijker grotere afstanden op de fiets afleggen dankzij de e-bike en door het groeiend aantal laadpalen voor auto’s, blijft de lucht schoner. Wij willen proeven doen en kansen bieden aan innovaties.”
Vanwege de snelle veranderingen wordt het verkeersbeleid opnieuw bekeken. Eerst zijn de ontwikkelingen van de afgelopen jaren in beeld gebracht. Daarna zijn gesprekken gevoerd met allerlei groepen in Apeldoorn, zoals de dorps- en wijkraden, de fietsersbond en de Binnenstad Ondernemers Apeldoorn. Ook is een enquête gehouden onder inwoners met de vraag wat de belangrijkste onderwerpen zijn voor de visie. Dit alles heeft geleid tot het huidige koersdocument.

Kernopgaven 
Apeldoorn is al een prettige fietsstad,  maar het kan nog beter. De (elektrische) fiets is efficiënt, veilig en duurzaam en moet dus ruim baan krijgen. Opgaven zijn bijvoorbeeld fietsdoorstroomassen en themafietspaden (bijvoorbeeld voor mountainbikers of e-bikers). De tweede kernopgave is meer vraaggericht en efficiënt openbaar vervoer. Het gebruik van busvervoer neemt af, evenals het budget dat ervoor is. Het busvervoer kan flexibeler, meer op de vraag gericht en in samenhang georganiseerd met ander vervoer, zoals leerlingenvervoer. De derde opgave is het beter en veiliger benutten van de bestaande wegen. Doordat het autogebruik hooguit licht toeneemt, zijn nauwelijks nieuwe wegen nodig. Door nieuwe technologie kunnen steeds meer auto’s van de bestaande wegen gebruik maken. Daarbij is blijvende aandacht voor de verkeersveiligheid een prioriteit.

En verder
Na de bespreking in de Politieke Markt op 11 juni worden de kernopgaven nader uitgewerkt zodat in het derde kwartaal van dit jaar de Toekomstvisie in concept klaar is. Daarna volgen inspraak en bespreking in de gemeenteraad.

De Koersnota en achtergrondinformatie zijn te vinden op www.apeldoorn.nl/verkeersvisie.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!