Parkeren in Apeldoorn, jackpot of meevaller?

Dinsdag 13 april 2010

Door Tamara Cheizoo-Buis

Onlangs las ik op Nu.nl een bericht dat Nederlanders zich steeds meer ergeren aan de hoge parkeertarieven. De angst voor een parkeerboete maakt dat veel mensen wat extra in de meter gooien, puur voor de zekerheid.
Nu valt het mij ook steeds vaker op dat als ik  een kaartje koop voor mijn gevoel steeds meer van mijn chipknip af laat schrijven.

Hoe zit dat met de tarieven in het centrum van Apeldoorn? Een klein onderzoekje, we keken puur naar het basistarief. Het is redelijk bekend dat, als het om parkeergarages gaat, die van de gemeente goedkoper zijn dan de Qpark garages. Toch is er ook daar nog verschil. Parkeer je onder het Stadhuis dan betaal je een basistarief van 1,88 euro. Na 21:00 uur verandert dit. Ben je bereid iets verder te lopen, dan loont dat. Bij garage Koningshaven betaal je een basistarief van 1,50 euro, later op de avond geldt weer een aangepast tarief. Parkeer je je auto in Qpark garage de Oranjerie dan betaal je anno 2010 2,00 euro per 56 minuten en geldt een piektarief van 2,00 euro per 48 minuten. Niet mis dus. Overal gelden wel maximale dagtarieven, varierend van 12,00 tot 15,00 euro. Nadeel is dat je altijd doorbetaalt, ook al zijn de winkels gesloten. Voordeel is natuurlijk dat je auto veiliger staat.
Wanneer je je auto bij een automaat neerzet, dan is het tarief afhankelijk van de zone waar je je bevindt en of het wel of geen weekend is. Doordeweeks betaal je gemiddeld zo’n 2,10 euro in het weekend betaal je middenin het centrum 2,76 euro per uur. Met een maximum van 12,50. Hier betaal je tot een bepaald tijdstip.

Conclusie uit dit mini-onderzoek is dat ik me de ergernis goed kan indenken. De hoogte van een parkeerboete maakt echter wel dat ik de automaat altijd braaf aanvul. Dis wie oh wie heeft de gouden tip voor de steeds schaarser wordende goedkope, of zelfs gratis parkeerplek in de stad?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!