Pas op voor fraude die lijkt op gemeentelijke incasso

Maandag 21 januari 2013

Door StrangeArt

Bron VNG magazine

Diverse gemeenten zijn door burgers benaderd over een incasso voor Gemeentelijke heffing 2013. Het gaat hier om incasso’s die niet in opdracht van de gemeente, maar in opdracht van een particulier bedrijf zijn uitgevoerd.

De incasso
De uitgevoerde incasso’s betreft een bedrag van € 49,95 met de omschrijving ‘Gem. heffing 2013’. De incasso is verleend aan een particulier bedrijf omdat dit bedrijf een bezwaarschrift zal verzorgen tegen de jaarlijkse gemeentelijke heffingen.

Gemeente geen partij
Voor alle duidelijkheid: het betreft hier een zaak waar de gemeente buiten staat. De gemeente is geen contractpartij, de gemeente heeft geen incasso-opdracht gegeven, en het bedrag zal niet in de gemeentekas vloeien. Toch kan deze grootschalige, landelijke incasso-actie impact hebben op gemeenten en haar belastingheffing. Daarom adviseren wij gemeenten om actief te communiceren dat zij geen partij zijn bij deze incasso-actie. Ook kan de gemeente tips geven om deze incassao’s ongedaan te maken.

Tips voor gemeenten
Communiceer duidelijk dat de incasso’s niet namens de gemeente zijn gedaan. Verspreid dit bericht langs de gebruikelijke communicatiekanalen van de gemeente.
Wijs benadeelde burgers op de mogelijkheid om het afgeschreven bedrag te laten storneren. Dat kan via de eigen bank en online.
Ook kunnen burgers voor meer informatie worden verwezen naar de Fraudehelpdesk (www.fraudehelpdesk.nl / tel. 088 – 7867372).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!