Pasen, meer dan een paashaas

Zondag 16 april 2017

Door Marianne Zegwaard-Waanders

Voor velen wordt Pasen geassocieerd met paashazen, eieren zoeken en het voorjaar. De natuur ontwaakt uit de winterslaap en toont zijn kleurenpracht in narcissen, tulpen, krokussen en jong bladergroen. Toch is Pasen in de Christelijke traditie meer dan dat. Herdacht wordt in de week voorafgaand aan Pasen onder andere de kruisdood van Christus, het begraven worden en zijn wederopstanding op zondag de eerste Paasdag. Volgens de Italiaanse schrijver en journalist Vittorio Messori is de verrijzenis het hart van het Christelijk geloof.  Op vele manieren wordt het paasverhaal getoond in bijvoorbeeld uitvoeringen van de Mattheus en Johannes Passies en de uitvoering van de Passion door de Christelijke omroepen op televisie.

In Apeldoorn wordt in de Katholieke kerk op zaterdagavond de Paaswake gehouden waarin de gelovigen toeleven naar die wederopstanding van Jezus uit de dood. Symbool staat hiervoor het licht dat dwars door de duisternis heen breekt. Het is op zaterdagvond 15 april 20.00 uur donker in de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Hoofdstraat. Deze zogenaamde lichtritus bestaat uit het zegenen van het vuur achter in de kerk, de tekening van de Paaskaars met de alfa en omega en het jaartal. Wierook wordt in de kaars geplaatst, waarna de Paaskaars wordt ontstoken.

In een processie wordt de brandende Paaskaars naar voren gebracht. En met het vuur van de Paaskaars worden alle kaarsen van de bezoekers aangestoken en het licht wordt verspreid door de kerk. Vervolgens wordt de Paaswake gehouden. Deze fotoreportage geeft een indruk van deze lichtritus.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!