Petitie voor behoud Havenpark en Drakenbootfestival

Donderdag 19 november 2015

Door Redactie

 

Er is een petitie gestart ter behoud van het Havenpark en het Drakenbootfestival, laat Marieke Nieuwenhuis van het Drakenbootfestival weten.  ,,Aanvankelijk zette gemeente Apeldoorn de bouwplannen die er lagen voor het gebied in de ijskast tot 2021. Daarom werd er dit voorjaar nog een mooi park aangelegd, waar de buurt nog jaren van kon genieten en wat ook ruimte gaf aan het Drakenbootfestival en andere leuke activiteiten. De haast die gemeente nu ineens maakt met de bouwplannen, kwam dan ook als grote verrassing.

Met de bouwplannen die er liggen worden ongeveer 120 laagbouwwoningen gerealiseerd in het huidige Havenpark. Nu nog één van de weinige groene plekken in dit gedeelte van het centrum én één van de weinige plekken bovendien waar af en toe leuke evenementen kunnen plaatsvinden. Want waar in Apeldoorn is tegenwoordig nog plek voor een gezellig festival? Dat de gemeente bovendien zelf het Havenpark noemt als mogelijke lokatie voor de voorgenomen kandidaatstelling van Serious Request, bevestigt ook belang van én tevens gebrek aan goede evenementenlokaties in de binnenstad. Met woningbouw in het Havenpark wordt wel een klein stukje van het woningbouwvraagstuk opgelost, maar ontstaat er weer een nieuw maar véél minder makkelijk op te lossen probleem: die van goede evenementenlokaties.

Als het Havenpark nagenoeg geheel wordt volgebouwd dan loopt het Drakenbootfestival tegen flinke problemen aan, waardoor het voortbestaan van het festival voor 2017 en daarna op losse schroeven staat. Want waar moeten dan tijdens het Drakenbootfestival de circa 1.500 deelnemers per dag blijven, hoe moeten de duizenden bezoekers opgevangen worden? Het evenement trekt bij mooi weer ongeveer 40.000 bezoekers per dag naar de kanaaloevers. Zonder groot festivalterrein wordt het met zó veel mensen enorm dringen langs de oevers, dat de organisatie het niet meer verantwoord vind. Ook een groot openingsconcert, met bekende bands is zonder festivalterrein niet langer mogelijk. Als het festivalterrein verdwijnt, is er geen gezellig veld meer waar je vrienden, familie, collega’s kunt ontmoeten. Wat blijft er dan nog over van het Drakenbootfestival, dat nu bestempeld wordt als één van de grootste gezichtsbepalende evenementen van Apeldoorn?
Het Drakenbootfestival kan niet verhuizen naar een andere plek in Apeldoorn, bijvoorbeeld het Zwitsalterrein. Daar is het kanaal zo smal, dat er maar 2 boten naast elkaar kunnen varen en er nog maar 20 teams per dag kunnen meedoen aan de race. Alleen bij het Havenpark is het kanaal breed genoeg om met 3 boten naast elkaar te varen. Die ruimte is nodig, want er doen al jaren zo’n 60 teams per dag mee.
Terug naar een kleinere opzet is ook geen geschikt alternatief. Er willen elk jaar zo’n 120 teams meedoen, er blijven zo veel deelnemers en bezoekers op het evenement af komen. Dat is niet tegen te houden, dus daar moet plek voor blijven en daar moeten de voorzieningen op afgestemd blijven. Dat lukt alleen in de huidige vorm, zoals het nu staat. Bovendien zou het festival met een kleinere opzet haar gezichtsbepalende karakter voor Apeldoorn verliezen. Wordt dit dan het zoveelste geslaagde evenement in Apeldoorn, dat de das om wordt gedaan?
Wil je ook dat het Drakenbootfestival blijft bestaan, op de huidige mooie plek? Help dan mee door de petitie te ondertekenen. Daarmee wordt aan gemeente Apeldoorn gevraagd om met een oplossing te komen zodat het Drakenbootfestival in de huidige vorm kan blijven, en er plek blijft voor alle deelnemers en bezoekers.”
De petitie is inmiddels al 800 keer ondertekend, en staat op de website:www.petities.nl/petitie/drakenbootfestival-moet-in-het-havenpark-van-apeldoorn-blijven

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

ONDERWERPEN

Drakenbootfestival

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!