Ode aan Led Zeppelin door Physical Graffiti

Zaterdag 21 januari 2023

Door Henk Schrier

Het vriest licht buiten en binnen voor de ingang van de Popzaal van Gigant staan de eerste die-hard Zeppelin fans al te wachten. De rij groeit al snel, want het duurt even voor we naar binnen mogen. Als ik de verhalen hoor, gaat het om een topband. Twee jaar geleden heeft deze band ook een gave avond neergezet en het wachtende publiek is verbaasd dat het niet helemaal uitverkocht is.

Maar goed na nog even koukleumen mogen we dan eindelijk naar binnen, om naar de al meer dan 15 jaar bestaande en de naar het zesde album van Ledd Zeppelin vernoemde band, Physical Graffiti tribute band te gaan kijken. Het is geen geheim dat Led Zeppelin van enorme invloed is geweest op heel veel bands en nog steeds is. Toen in 1980 drummer John Bonham overleed was het gedaan met de band. Gitarist Jimmy Page en zanger Robert Plant hebben later samen nog wel een album opgenomen en hiervoor getoerd, maar op een paar eenmalige concerten op speciale gelegenheden na,, is het nooit tot een echte reünie met bassist John Paul Jones en John’s zoon Jason Bonham op drums gekomen. Tegenwoordig worden de liefhebbers van classic bands bediend door cover-en tribute bands. Veel daarvan kunnen dit beter voor zichzelf en het publiek niet doen, enkele zijn leuk en je hebt  Physical Graffity, die daarop een uitzondering is.

Was Ledd Zeppelin een kwartet is Physical Graffiti een kwintet. In afwijking hebben ze een toetsenist op het podium waardoor ze nog dieper in het DNA van Led Zeppelin kunnen duiken en bij songs als No Quarter is het zelfs noodzaak om een toetsenist te hebben. De zaal kwam al dan snel in stemming en genoot, voelde en ervaarde de muziek. Voor mij soms te lange nummers, maar voor de meeste geen probleem. De set bestaat uiteraard voornamelijk uit het bekendere werk en een enkel minder bekend juweeltje, maar dat is ook wat de bezoekers het liefst willen horen. Ze willen de nostalgische trip door de Zeppelin erfenis beleven en zich even in de zeventiger jaren wanen. Vanavond zijn we in de Popzaal van Gigant daarvoor op het juiste adres. De band is top en het publiek zingt wanneer het kan alles mee. Doe je ogen dicht dan waan je je in de jaren zeventig toen Zeppelin zijn hoogtijdagen beleefde. Het is dan ook niet vreemd dat Physical Graffiti in heel Europa volle zalen trekt.

Wie de band in Nederland nog wil bewonderen kan terecht in de volgende Poppodia

26/01 Mezz, Breda
27/01 Underground, Lelystad
02/02 Willem Twee, Den Bosch
09/02 Apollo, Emmen
10/02 Neushoorn, Leeuwarden
16/02 Q-Factory, Amsterdam
17/02 Beest, Goes

Physical Graffiti | vrijdagavond 20 januari | Gigant

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!