Podcast Young Heroes van Aventus geeft maatschappelijke jongerenthema’s een podium

Maandag 27 juli 2020

Door Redactie

Met de podcast ‘Young Heroes’ geeft mbo-school Aventus maatschappelijke thema’s die onder jongeren leven een podium. Actuele onderwerpen als racisme, seksuele diversiteit, (mentale) gezondheid, pesten en vriendschap & relaties spelen ook in de leefwereld van jongeren een grote rol.
In Young Heroes vertellen (oud) studenten van Aventus hun persoonlijke verhaal en maken daardoor maatschappelijke thema’s tastbaar voor andere jongeren. Iedere aflevering praten oud-docent en – studenten Bas Schepers, Iris Gotje, Fabienne Heijenk met één jonge held van mbo-school Aventus. Ook bellen ze met een bekende van de student en geeft een expert adviezen.

Geen onderwerp geschuwd

“Als interviewers van de podcast hebben wij alle ruimte van Aventus gekregen om jongeren hun verhaal te laten vertellen. Geen onderwerp wordt geschuwd en er wordt niet geknipt in wat jongeren zeggen”, zegt Bas Schepers. Zo hoor je in de eerste aflevering van de podcastserie bijvoorbeeld Brandon Brom over de dag dat hij zijn coming out had en wat dit met hem deed. Ook doet sidekick Iris Gotje haar verhaal in een aflevering. Zij is als kind lang gepest en haar persoonlijke ontboezeming maakt duidelijk welk effect dat nu nog heeft in haar dagelijks leven.

Maatschappelijk debat

De persoonlijke ervaringen, gebracht met een medium dat steeds meer gebruikt wordt onder jongeren, maken veel meer indruk dan een lang artikel met feitelijke gegevens over de maatschappelijke thema’s. De verhalen nodigen namelijk andere jongeren uit hun ervaringen ook te delen en zich te laten horen in het maatschappelijke debat  over bijvoorbeeld racisme.

Studenten een stem geven is van groot belang volgens Aventus

“In een wereld waarin het debat over racisme ook onder jongeren oplaait, pesten nog aan de orde van de dag is, de prestatiedruk toeneemt en de acceptatie van homoseksualiteit nog niet gewoon is, kan het jongeren helpen om van leeftijdsgenoten te horen hoe zij hier mee omgaan. Wij vinden dat wij hier als onderwijsinstelling een belangrijke rol hebben. Iedere student moet zich veilig en erkend voelen in onze school en dat willen we hiermee laten zien en voelen”, vertelt Tim Heyltjes, senior Marketing & Communicatie adviseur bij Aventus en bedenker van het initiatief.

De eerste aflevering van de podcast ‘Young Heroes’ is vanaf nu te luisteren op Spotify via Aventus – Young Heroes. Geen aflevering missen? Volg Aventus – Young Heroes op Spotify!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!