Help de bevolking van Oekraïne

Present maakt een verschil

Woensdag 13 april 2016

Door Stichting Present Apeldoorn

Is dat zo? Ja! Met een uitroepteken. Wanneer een collega van mij ’s morgens met een kopje heerlijke koffie de computer opstart en het eerste bericht in de mailbox leest, kan ik gerust het uitroepteken plaatsen. Maar Present kan alleen verschil maken met alle vrijwilligers die zich willen inzetten om de wereld een beetje mooier te maken. Dus dat uitroepteken vertegenwoordigt de vrijwilligers die samen met Present aan de slag gaan bij mensen die het nodig hebben.

Een cliënt heeft een jaar geleden hulp gehad van Present. Ze blikte terug en stuurde ons daar een mail over. ,,Ik weet nog hoe de vrijwilligers reageerden bij binnenkomst.” De vragen ‘Hoe gaan we dit aanpakken?’ en ‘Wie doet wat?’ werden gesteld”, schrijft ze. ,,Alsof het normaalste zaak was dat een huis er zo, als dat van mij, uit kon zien.” In het bericht schrijft deze mevrouw dat er veel veranderd is bij haar thuis. Het huis is weer op orde. De vrijwilligers hebben geholpen met een schoonmaak- en opruimactie. ,,Ik durf weer mensen binnen te laten. Het belangrijkste is dat er een nieuwe CV installatie geplaatst is. Een jaar geleden zat ik met dikke truien ’s avonds in bed in de winter en een elektrisch kacheltje aan mijn voeten. Nu stroomt er warm water in een verwarmd huis.” Ze schrijft verder: ,,Jullie beseffen waarschijnlijk niet hoeveel plezier een warme kop thee mij doet. In een schoon glas. Zittend op een frisse bank. Of om in een schoon huis mijn brood te smeren op een aanrecht met ruimte.” Na een jaar geniet deze mevrouw nog steeds van een opgeruimd huis. Ze kan het nu zelf weer aan.

De vrijwilligers van Present zijn niet bang voor vieze handen. Ze pakken het meest zichtbare en praktische probleem aan: een onleefbare leefomgeving. Om wat voor een reden dan ook kunnen burgers (tijdelijk) niet zelfstandig hun eigen leefomgeving onderhouden of opbouwen. Hierdoor raken mensen geïsoleerd. Door in één keer de leefomgeving weer op orde te brengen, zorgt Present voor een doorbraak. Dit is nodig voor deze mensen om onderliggende problemen ook weer aan te kunnen pakken. Het verhaal van deze mevrouw bevestigt dat Present samen met alle vrijwilligers dus echt het verschil kan maken.

Onze nieuwsbrief

Elke maandag ons nieuws in de mail?

Meer lezen over stad

REACTIES

Elke maandag ons nieuws in de mail?