Presentatie boek ‘Het oude brood eerst’ van Pedro Waldenaar door onze stadsdichter Peter-Jan de Wilde

Donderdag 5 oktober 2023

Door Ben Eggermont

Met het, in eigen beheer uitgegeven, boekje “Het oude brood eerst” geeft Piet Muijsert alias Pedro Waldenaar een openhartig inkijkje in zijn levensloop. In tien uit het leven gegrepen verhalen vertelt hij over de ervaringen die hem in het leven zijn overkomen. Tien fragmenten uit een vol leven, over de licht problematische familieverhoudingen, langs  vriendschappen en jeugdliefdes tot het tot rust komen in ons enigszins gezapige Apeldoorn.

Op zaterdag 7 oktober om 16.00 uur zal het boekje officieel worden gepresenteerd door de huidige Apeldoornse stadsdichter Peter-Jan de Wilde.

Zijn vriend Bernard Brogue, singer/songwriter, zorgt voor de muzikale omlijsting. Plaats van handeling Kunstcafé Nova aan de Marktstraat nummer 20, inloop vanaf 15.30 uur      

Kortgeleden sprak ik nog met hem:

Waar vindt het schrijversduo Piet Muijsert en Pedro Waldenaar zijn oorsprong?  

“Volgens Job Kok, die kwam op het idee, komen ze uit hetzelfde nest,  ze hebben dezelfde vader en moeder. Halverwege de jaren 90 splitste hij zich in twee personen. Piet Muijsert werd de docent voor verschillende onderwijsinstellingen en Pedro Waldenaar werd zijn alter ego voor zijn niet-docent activiteiten om zich zo voor zijn studenten in volledige anonimiteit kon hullen. Nu is dat niet meer nodig en kunnen ze weer samenvloeien.”     

Was het nog lastig om nu net deze 10 verhalen bij elkaar te brengen?

“Ik ben er in de coronatijd mee begonnen en heb het een tijdje laten liggen vanwege andere projecten. Vorig jaar weer opgepakt, ik had zo’n 5/6 verhalen en er dus in rap temp een stel bij geschreven onder andere het verhaal over Oegstgeest en de ontmoeting met  psychiater Jan Bastiaans en over de treinreizen met onder andere Peter Vroon. Ik had, uit schroom, nog nooit een verhaal over mijn moeder geschreven, nu is me dat wel gelukt met het verhaal ‘Het oude brood eerst’, tevens is dat ook de titel geworden.”

Wat brengt je ertoe dit te doen?

“Ik vind het heel leuk om boekjes te maken. Dit is nu het derde met een strikt persoonlijk karakter. Voorafgaand aan deze bundel schreef ik een boekje over mijn voormalige vriendin Corné en het boekje ‘Een plastic tas vol verhalen’  Op deze manier wil ik verder gaan. Mogelijk binnen anderhalf jaar een vervolgbundel. Soms denk ik er over ze allemaal in één bundel uit te brengen.”

Heb je nog een favoriet verhaal?

“Favoriet wil ik niet direct zeggen maar het verhaal ‘Het paradijs bestaat écht’ is wel tekenend. In 1999 zijn we in Apeldoorn komen wonen, kinderen nog klein, weinig tijd voor andere zaken. Nu zo’n 12 jaar geleden, in 2011 en begonnen we de stad een beetje te ontdekken en waren verbaasd wat hier allemaal te doen was: Gigant en Blues Café met de muziek op zondagmiddag, Art Café Sam Sam met soepje later Cafeetje van Marja en Salon 1813. In die tijd veel mensen leren kennen.

Het slot verhaal over reizen vind ik ook mooi. Voor mij is reizen het verzamelen van herinneringen voor de tijd dat het niet meer kan. Waarop je later kunt teren. Zo beleef je als gepensioneerden je ‘Indian Summer’.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!