Prettige feestdagen voor iedereen

Dinsdag 30 november 2010

Door apeldoornextra

Foto: Peter Vroon

Niet iedereen in Apeldoorn heeft een eigen thuisplek. Sommigen worstelen ermee, anderen leggen zich erbij neer. En dat is nooit anders geweest.

Mensen met problemen opvangen is meer dan soep uitdelen. Echte hulp duurt langer, vinden  diverse geledingen van de hulpverlening. Niet alleen in de winter. Hulpverlening wordt niet makkelijker door de drastische bezuinigingen. Gelukkig draait niet alleen de gemeente op voor de kosten van het daklozenbeleid, de provincie en het rijk stellen ook geld beschikbaar voor daklozenbeleid.

De meest prominente opvang van daklozen wordt verzorgd door Omnizorg Apeldoorn. Er wordt de nodige energie in gestoken om mensen (weer) aan het werk te krijgen of minimaal deel te laten nemen aan het dagelijks leven. Daar hoort ook vermindering van overlast voor omwonenden en winkeliers bij.

Ook het Leger des Heils Gelderland werkt aan opvang. Bijvoorbeeld in De Wending, een ontwenningscentrum voor alcoholverslaafden. Daar wordt ook plaats geboden aan een beperkte groep oudere drugsverslaafden die niet passen in de reguliere drugshulpverlening.

Toch is Kerst ook hier een moment dat bijzondere aandacht krijgt. Het Leger des Heils Gelderland meldt dat er natuurlijk een kerstnachtkerkdienst is op 24 december in de kapel van Caesarea achter Ugchelen. Maar er is ook een andere bijeenkomst waar honderden genodigden jaar in jaar uit op af komen. “Cliënten van De Wending voeren dan een kerstmusical op voor oud-cliënten.”Bijeenkomsten waar de tijd voor en na de voorstelling minstens even belangrijk blijken als het optreden zelf. “Er is vooraf koffie met iets erbij en na de voorstelling wordt met elkaar gegeten. Die bijeenkomst ligt erg in de lijn van de kerstboodschap.”

Benieuwd naar wat Apeldoorn nog meer doet voor deze mensen? Lees het hele artikel in ApeldoorNEXTra!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!