Proefstraatje flirt met roze Giro

Woensdag 3 februari 2016

Door Redactie

  Proefstraatje 2016 staat geheel in het teken van de Giro. Op koopzondag 1 mei kleurt de Van Kinsbergenstraat roze. Het culi-evenement is opgenomen in het officiële programma waarachter zich de gemeente en de provincie scharen. En dat betekent subsidie van de overheid waaraan de opdracht is verbonden om de hele binnenstad van Apeldoorn bij het festijn te betrekken.

Als het allemaal naar wens gaat wijzen aan de vooravond van de proloog van de Giro in de Van Kinsbergenstraat de neuzen van elf ondernemers dezelfde kant op. ,,Een hele toer’’, geeft Lotte Nuyten van restaurant Don Quichotte toe. Nu al zijn de contouren van Proefstraatje 2016 tastbaar, de roze inkleuring volgt later. Vast staat dat de Van Kinsbergenstraat een Italiaanse sfeer ademt,  ondersteund door zoetgevooisde klanken uit het Apennijns Schiereiland. Tot grote vreugde ongetwijfeld van de drie (!!) Italiaanse restaurants die de straat telt. Ook straatartiesten maken deel uit van het aanbod. Zij gaan onder auspiciën van Proefstraatje onder meer de stad in. En dat gebeurt al vroeg in de middag.

Don Quichotte is een van de pijlers onder het evenement. Net als Shalom (hoek Nieuwstraat) en Sam Sam. Nieuwkomers zijn de restaurants Burgerzaak (opening begin maart), Recht, Schenkers  en Piu Pasta. Uit het culinaire straatbeeld zijn Bumbu Desa (nog steeds gesloten, toekomst ongewis), Jean Pierre en Lucky 13 verdwenen.

Proefstraatje (13-23 uur) heeft bewust voor 1 mei gekozen. ,,Er zijn tijdens de Giro heel veel evenementen’’, zegt Lotte Nuyten. ,,Je moet voorkomen dat je vermorzeld raakt onder zoveel aanbod. Om ons te kunnen profileren is de keuze op de eerste koopzondag van mei gevallen. Proefstraatje is meer dan een culinair evenement. Het is ook een reünie, een grote sociale ontmoeting. Mensen willen met elkaar kunnen praten. Daarmee moet je rekening houden bij het aantrekken van acts. Er moet ruimte blijven voor een praatje. Wij leggen de accenten voor een belangrijk deel op de aankleding. Zonder amusement te vergeten. We willen er wat moois van maken.’’

Foto’s fietsen in lantaarnpalen: Gerard Oltmans

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.100 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!