“Regiovierkant” tekent met Sociaal Akkoord haar belofte voor creëren van 825 banen voor mensen met talenten.

Maandag 30 maart 2015

Door Wilco Westrik

Donderdagavond probeerde ik via Twitter de Raad van Apeldoorn nog eens te benaderen. Ik wilde namelijk graag aanwezig zijn bij het ondertekenen van bovengenoemd en ambitieus plan. Hiervoor had ik echter nog wel acces nodig. De Raad liet weten dat de bijeenkomst niet openbaar was maar men zou de Nieuwsdesk van hen informeren over mijn vraag. Ondertussen liet ik hen weten dit graag vanuit de positie als pers te doen voor Apeldoorn Direct. Vrijdagochtend kreeg ik alsnog akkoord om in de middag aanwezig te mogen zijn. Korte lijnen waaruit blijkt dat het snel anders kan gaan.

Vrijdagmiddag jl. waren dus werkgevers, werknemers, vakbonden en overheid, scholen variërend van het Speciaal Onderwijs Apeldoorn tot het ROC Harderwijk bijeen om het sociaal akkoord Stedendriehoek en Noord-Veluwe te ondertekenen. Aangekomen in het Omnisport kon ik bij deze bijeenkomst gelijktijdig genieten van het WK paracycling track waar o.a. Teun Mulder en Tristan Bangma alsmede Larissa Klaassen en Halieghe Dolman zilver behaalden. Ik keek mijn ogen uit naar de prestaties van formaat en de diverse hulpmiddelen die de renners hierbij ondersteunden om “ hun ding “ te kunnen doen. Een mooiere combinatie en brug van sport naar de werkvloer en het leveren van prestaties voor mensen met talenten was niet te bedenken. Andre Cats van het NOC/NSF deed de aftrap en benadrukte het inzetten van talenten van mensen met een beperking. Menig valide aanwezige van deze middag zal nooit en te nimmer zo hard kunnen fietsen op de baan als bovengenoemde talenten benadrukte hij. Het is de kunst om deze talenten te zien, samen naar deze te zoeken en uitgaan van mogelijkheden en het creëren van kansen. De brug van sport naar werk is dan ook snel gelegd deze middag. Het verkrijgen van hulp om te zien wie er nou in welke bedrijf past blijkt een kunst op zich te zijn. Het lijkt echter dat er momenteel voor dit soort “klussen” nog te weinig mensen vanuit de Gemeente ingezet kunnen worden die juist deze bedrijven “passend” kunnen adviseren over de mogelijkheden. Als mensen met een beperking aan een passende werkplek geholpen zouden kunnen worden dan is dat absoluut sprake een win win situatie. Daarnaast geeft dit dan een mooi resultaat op financiële vlak van 10/11 miljard. De vakbonden, overheid, werkgevers en werknemers gingen nog even met elkaar in gesprek om elkaar even scherp te zetten en af te tasten.

Ik zag deze middag prachtige voorbeelden van bedrijven die werken met mensen met uiteenlopende talenten. Zelfstandig draaiende bedrijven met alleen maar mensen met talenten in dienst te hebben. “ Het is een andere manier van werken en het instellen van je bedrijfsprocessen zo gaf eigenaar van GroenwerkXL Hans Terhorst de belangstellenden mee”. Er zijn echter wel degelijk enige risico’s aan verbonden. Hr. Terhorst greep de mogelijkheid om Overheid aan te spreken om hierin hun steentje bij te dragen. Om deze bedrijfsrisico’s weg te nemen zou de overheid in ieder geval nader moeten kijken naar de No Risk polis. Zijn betoog was duidelijk en liet niets te wensen over. Er komt momenteel nog te veel lasten te liggen bij deze werkgevers die toch bepaalde risico’s lopen door zichzelf sociaal op te stellen en hun maatschappelijk verantwoording op zich willen nemen. De vraag rees dan ook of “ de Overheid in Den Haag zelf een grote afstand tot deze arbeidsmarkt zou hebben gezien hun huidige opstelling”. Deze opmerking sloeg aan en ik kan mij voorstellen dat de roep om ondersteuning is gehoord en wordt meegenomen. Sociaal+ is ook zo’n bedrijf welke alleen maar draait op mensen met bijzondere talenten. Een mooi betoog werd dan ook voorgedragen door Andries Zoetewij. Hij kreeg de zaal na het wegleggen van zijn speech op papier nadien ook nog met de nodige woorden tot volledige stilte.

Tegen de klok van 16.00 uur kwam ook de Staatsecretaris Jette Klijnsma binnen om haar betoog te houden. Ze deed dit zonder microfoon, maar helaas was dit onverstaanbaar voor velen. Gelukkig speelde iemand haar een microfoon toe. Ze roemde deze man in kwestie, juist omdat dit de mensen zijn die weten wat in zulk soort situaties nodig is. Mensen met talenten dus. Ook zij moeten door de toekomstige bedrijven “gezien” en “ingezet” gaan worden gaf Klijnsma aan de zaal als boodschap mee.Met het zetten van de diverse handtekeningen van vertegenwoordigers uit de “ Stedenvierkant” zo noemde PVDA wethouder Hr. Kruithof werd de bijeenkomst afgesloten. O ja mocht er iemand een ander “passend” woord vinden voor Stedenvierkant, dan kan diegene zich melden bij de Gemeente. Ik luisterde, keek om mij heen, heb diverse bedrijven gesproken die al heel ver op weg waren, die risico’s durfden te nemen, die bedrijfsprocessen op de schop hebben durven gooien, die zich hebben laten voorlichten en op de werkplek zelf hebben laten screenen om het anders te gaan willen doen. Voor die bedrijven een diepe buiging en een driewerf hoera en chapeau! Ik blijf de ontwikkelingen soms op afstand maar soms ook van heel “dichtbij” volgen en hoop nog menigmaal bij dit soort bijeenkomsten als pers van Apeldoorn Direct aanwezig te mogen zijn.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Kevin van de redactie
Meer dan 1.900 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!