Revitalisering winkelcentrum Mercatorplein: hoe staat het ermee?

Vrijdag 11 februari 2022

Door Tim Uilen

Al een aantal jaren zijn ondernemers en eigenaren van winkelcentrum Mercatorplein bezig met plannen voor een revitalisering. Zo moeten de supermarkten uitbreiden en een aantal gebouwen vernieuwd worden. Het plein moet ook aangepakt worden, iets wat al deels is gerealiseerd. Zo is er een beek door het midden van het winkelcentrum aangelegd. Daarnaast zijn een paar gebouwen al vernieuwd, bijvoorbeeld de Primera en bloemenkiosk De Amarant. Tijdens de politieke markt van gisteravond, donderdag 10 februari, konden insprekers zich over de plannen uiten.

Participatie

“Als je dat winkelcentrum voor de wijk wil behouden, dan moet je het uitbreiden en verbeteren”, zegt Jorine de Soet, projectleider voor de herontwikkeling van winkelcentrum Mercatorplein. “Dat is volgens mij heel belangrijk, want je moet in je omgeving gewoon een winkelcentrum hebben waar je dagelijks goederen kunt aankopen.” Wel zijn er serieuze vragen bij de participatie van inwoners, veel van hen voelen zich namelijk niet gehoord. Jorine snapt dat niet, er zijn namelijk meerdere bijeenkomsten georganiseerd en er zijn genoeg kleinere gesprekken geweest met vertegenwoordigers uit de buurt. Ook is er na bezwaar van omwonenden veel aan de plannen gewijzigd. “Alles wat we konden aanpassen hebben we aangepast.”

Bewoners krijgen het gevoel dat de uitbreiding van de supermarkten er moet komen, iets wat ze ook tijdens de bijeenkomsten heel erg merkten. “Dat is storend als bewoner, je krijgt een kant-en-klaar verhaal: “Dit gaat het worden en jullie als bewoners mogen zeggen wat jullie ervan vinden, maar wij beslissen wat er uiteindelijk gaat gebeuren.” Wat mij betreft, en wat heel veel bewoners betreft, is dat niet de manier zoals je met burgers en burgerparticipatie omgaat.” Dat zegt Hettie Koedijk, die namens haarzelf en andere bewoners spreekt. Ze heeft zelfs ook een brief gestuurd richting alle raadsfracties vanwege het burgerparticipatietraject. De bewoners zijn het zeker niet oneens met de herinrichting van het winkelcentrum, maar het moet wel een woon-winkelcentrum blijven.

Hard nodig

Een revitalisering van het winkelcentrum moet er komen als je het aan de ondernemers vraagt, vanuit hun kwam ook deels het initiatief. “Als je op een winkelcentrum moet ondernemen waar de supermarkten te klein zijn, dan stappen de buurtbewoners voor hun weekendboodschappen in de auto en die rijden naar winkelcentrum Anklaar”, vertelt Hessel Westra, eigenaar van de Primera in het winkelcentrum en voorzitter van de winkeliersvereniging. “Ze lopen dus af van het winkelcentrum, de klanten die wij nodig hebben in de kleinere winkels komen van de supermarkt in de grotere winkels.” Natuurlijk ziet Westra ook in dat het een woon-winkelcentrum is. “Mensen wonen er natuurlijk gewoon 24 uur per dag, ik draai bij wijze van spreken de deur om 18.00 uur op slot en dan ben ik als ondernemer niet meer op die plek.” Hij geeft wel aan dat als er niks beneden op het Mercatorplein gaat gebeuren, dat inwoners boven dat ook gaan merken.

Over 2 weken gaat de gemeenteraad een besluit nemen over het bestemmingsplan. Als deze ontwikkeling verder mag gaan, dan zullen de werkzaamheden in mei of juni beginnen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door Nikki van de redactie
Meer dan 1.500 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!