Robert Long leeft voort in theater

Zondag 28 februari 2016

Door Redactie

Het scenario mag dan wat dun zijn, het feest der herkenning is er niet minder om. Vrijdagavond 26 februari vermaakte een bomvolle Rabobankzaal van Orpheus zich uitstekend met de musical rond Robert Long. Een enkeling zong de bekende liedjes van zijn lp’s zachtjes mee.

Long is meer dan een voetnoot in de nationale theatergeschiedenis. Zijn teksten hebben nauwelijks aan kracht ingeboet. Paul Groot weet er wel raad mee. Met aan zijn zij Jeremy Baker in de hoedanigheid van Leen Jongewaard. Hun samenwerking leverde zo’n dertig jaar geleden spraakmakende shows op. Hier een veeg, daar een trap en altijd was het raak. De laatste heilige huisjes moesten eraan geloven.

Aan de vooravond van show drie gaat het allemaal wat minder makkelijk. En op die gebeurtenis is de musical grotendeels gestoeld. Een wat wankel fundament, maar sterk genoeg dankzij de liedjes van Long en die twee vakmensen Groot en Baker. Ze kunnen fabelachtig acteren en evengoed zingen. Al het geploeter van Long en Jongwaard dat uiteindelijk zou leiden tot het einde van hun vriendschap én samenwerking benen ze tot op het bot uit. Op een geloof- en prijzenswaardige wijze die ook nog eens recht doet aan de kwaliteiten van een veelzijdige theaterman die ook een nieuwe generatie nog het een ander te vertellen heeft.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Elke maandag onze Apeldoornse verhalen in jouw inbox
De beste berichten en verhalen geselecteerd door onze redactie
Meer dan 2.200 Apeldoorners gingen je voor
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meer lezen over stad

REACTIES

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!